25n
25N
25N

València arreplega 439 tones de palla d’arròs

València arreplega 439 tones de palla d’arròs
17/11/2020 -

L’Ajuntament de València, a través del Consell Agrari Municipal, ha conclòs la campanya de recollida de palla de l’arròs amb un total de 1.463 bales arreplegades, el que suposa 439 tones de palla, en una superfície d’aproximadament 1.500 fanecades. Aquestes xifres suposen vora el triple dels quilos de palla recollits l’any passat i 50 vegades més que en 2018.

El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha fet valdre els beneficis que té aquesta intervenció als espais agrícoles i per a les persones professionals que els treballen, evitant la crema de la palla i la consegüent emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera. De fet, s’estima que han sigut vora 355 les tones de diòxid de carboni que s’han evitat.

El regidor ha explicat que enguany s’ha recollit la palla d’arròs de 1.500 fanecades de superfície. En total, sumant els volums dels tancats del Pomero (265 bales), de la zona de l’Alcatí (267 bales), de Pinedo i el Saler (613 bales) i del Racó de l’Olla (318 bales), s’han arreplegat 1.463 bales, el que suposa vora el triple de les 550 bales (151 tones) recollides l’any passat i 50 vegades més que les 30 tones arreplegades en 108 bales durant l’exercici anterior.

Alejandro Ramon també ha destacat que enguany han acompanyat les condicions meteorològiques per poder fer extensiva la recollida de palla d’arròs a diversos tancats i zones pròximes al nucli urbà de València, com marjals i arrossars de Pinedo o Castellar, per evitar la crema i les emissions de gasos, amb les molèsties que això comporta per al veïnat de les zones més pròximes.

A més, la palla arreplegada s’ha anat repartint de forma gratuïta a persones interessades, principalment professionals de la ramaderia i l’agricultura.

CONTRACTE D’EMERGÈNCIA

D’altra banda, des del servici municipal de Devesa-Albufera s’ha tramitat un contracte d’emergència per a la retirada dels residus que s’han concentrat en l’àmbit del Parc Natural de l’Albufera després de l’última DANA. El vicealcalde de València i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha explicat que el recent temporal de pluges i vent ha arrossegat una gran quantitat de residus de plàstic, canyes i fins i tot palla d’arròs cap a les goles de l’Albufera que estan situades dins del terme municipal de València.

Per això, com ha assenyalat Campillo, amb la finalitat d’evitar i pal·liar els problemes que ocasionen aquests residus al parc natural i que s’han acumulat en ribes de camins, camps de cultiu i séquies, s’ha procedit a la contractació d’urgència dels mitjans necessaris per a procedir a la seua retirada i trasllat posterior a l’abocador autoritzat. En concret, s’està utilitzant un tractor amb plataforma, una retroexcavadora amb graella i dos tractors amb remolc. El vicealcalde ha afirmat que “els treballs s’estan realitzant durant aquests dies i per tant haurem d’esperar un poc de temps per vore la zona completament neta”.

Campillo ha volgut destacar que estem parlant d’un parc natural molt extens, amb 21.000 hectàrees, sotmés a episodis naturals de temporals, però que també arreplega l’aigua d’altres barrancs, com ara el de Xiva, que porten molts residus d’aigües amunt que es troben fora de l’àmbit del parc de l’Albufera. “És molt difícil que després d’un d’aquests fenòmens es puguen arreplegar tots els residus completament”, ha dit el vicealcalde, qui ha reclamat a l’Administració de l’Estat i en concret a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’òrgan competent en matèria hídrica i propietària dels barrancs, que els mantinga nets. “Són alarmants les imatges que veiem ara dels barrancs plens de canyes”, ha afegit i ha demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que “actue enviant brigades de neteja als barrancs per evitar que acaben entrant tots aquests residus en el Parc Natural de l’Albufera”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =