València és la primera gran ciutat d’Espanya a aprovar el seu pressupost municipal

L'esforç inversor anirà destinat a infraestructures urbanes, reinversions al clavegueram, adquisició de programes i eines informàtiques, instal·lacions esportives, i habitatges municipals

Guardar

pleno presupuestos ayuntamiento de valencia 2019
pleno presupuestos ayuntamiento de valencia 2019

L'Ajuntament Ple ha aprovat definitivament este dijous el Pressupost Municipal per a l'exercici 2020 i l'Ordenança Fiscal General, així com les ordenances reguladores dels impostos i taxes municipals. Els documents preveuen un pressupost de quasi 900 milions d'euros (898.387.467) per a l'any que ve, el que suposa un increment de 49,1 milions sobre l'exercici en curs, i un milió d'euros de pressupost consolidat (que inclou les comptes d'organismes autònoms i empreses municipals). Quant als impostos i taxes, s'han aprovat bonificacions de l'IBI (Impost sobre Béns immobles) per a diferents col·lectius comercials, artesanals i artístics.

L'alcalde ha destacat que, igual que l'any passat, València és una de les grans ciutats a disposar amb més anticipació d'un Pressupost Municipal aprovat i confirmat pel Ple, «la qual cosa és sinònim de l'estabilitat del govern i de les seues polítiques», ha afirmat.

El Pressupost Municipal de 2020 contempla partides per import de 31 milions d'euros, dedicades a benestar social, neteja urbana, manteniment de jardins i despeses corrents. Així mateix, es preveu un augment de les inversions, de 4,7 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 6,2% respecte a 2019, «un esforç inversor anirà destinat a les infraestructures urbanes, reinversions al clavegueram, adquisició de programes i eines informàtiques, instal·lacions esportives, habitatges municipals i altres recursos», en paraules de l'alcalde

El Plenari ha votat l'aprovació dels Pressupostos i Ordenances fiscals després de la seua aprovació inicial i transcorreguts els períodes d'exposició pública, presentació d'al·legacions i estimació d'estes. Els grups d'Oposició ha reiterat el seu vot contrari a la proposta. El Grup Popular ha qualificat el Pressupost 2020 de «estafa perquè es pugen els impostos però no s'executen les inversions» i de «pressupostos antisocials i antiecològics», i la seua portaveu, María José Catalá, ha denunciat el volum de subvencions i ajudes a determinats col·lectius. Quant als impostos, Catalá ha afirmat que València és la segona ciutat del territori estatal amb major pressió fiscal, i ha descrit una urbs caracteritzada per «la inseguretat, la pobresa infantil i la baixa qualitat dels servicis públics».

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha repetit la crítica «al baix percentatge d'execució de les inversions, malgrat l'augment dels impostos», i ha sol·licitat una partida específica de 4 milions per a l'EMT. Quant a la política fiscal, Giner ha criticat l'increment pels servicis d'aigua i clavegueram, que ha simbolitzat en els 1,30 euros que pagarà més al mes una veïna que viva sola.

Finalment, Vicente Montáñez, de Vox, ha assegurat que València és la primera ciutat espanyola en «esforç fiscal, variable que resulta de dividir la pressió fiscal per la renda per càpita», i ha assegurat que «l'augment dels impostos va dirigit al fet que els polítics i els funcionaris guanyen més». Montáñez ha reconegut la labor del Govern Municipal en matèria de deute, però ha criticat també el percentatge d'execució de les inversions .

62,4 MILIONS D'INVERSIÓ JA EXECUTATS

L'alcalde ha negat les crítiques pel percentatge d'execució d'inversions. Ribó ha recordat que, en termes generals, l'execució pressupostària de l'exercici en curs ascendix al 77%, i ha afegit que, a data d'ahir dimecres, la quantitat ja executada en matèria d'inversions se situava en els 62,4 milions d'euros. «Això contrasta amb les quantitats executades pels govern del PP en els últims anys –ha denunciat- 60 milions en 2012, 35 milions en 2013, 52 milions en 2014; i en 2015, que va ser meitat d'any de Govern Popular i l'altra meitat, Govern de la Nau, l'execució va arribar als 62 milions d'euros».

Per part seua, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha recordat que les ordenances fiscals preveuen una bonificació del 95% de l'IBI als comerços tradicionals i emblemàtics de la ciutat, una bonificació del 95% a tots els tallers o activitats de construcció de Falles i similars; una bonificació del 60% als espais estables dedicats a les arts escèniques; es manté la dels vehicles elèctrics; i queden exempts els vehicles històrics i els tractors d'ús agrícola.

Vilar ha conclòs rebutjant el «paisatge catastrofista que descriu l'Oposició i que, no hi ha més que notar l'absència de crítiques o intervencions en el Plenari per part d'entitats veïnals, empresarials o ciutadanes, per a comprovar que no és tal», ha conclòs.

Durant la votació, els partits d'Oposició han votat en contra de totes les propostes referides a Pressupostos i fiscalitat, excepte en els casos de les ordenances sobre la taxa per prestació de servicis en centre residencial municipal per a persones amb discapacitat intel·lectual (secundada per Ciutadans); la taxa per ús del domini públic per vehicles de mobilitat personal (PP i Ciutadans s'han abstingut); la taxa per servicis d'actuacions urbanístiques (PP abstenció); i la taxa per servici d'extinció d'incendis (Ciutadans a favor, PP abstenció).

Arxivat a:

Destacats