València aprova en una setmana transformar dos solars en noves zones verdes

L’aparició d’espais ‘naturals’ ajudarà a mitigar les altes temperatures nocturnes de l’estiu

Guardar

Solar benicalap
Solar benicalap

Dijous passat, la Junta de Govern Local de València aprovava convertir un solar en l'avinguda Joan XXIII en un nou espai verd. Només una setmana abans, el divendres anterior, el mateix òrgan aprovava una operació similar; transformar un altre solar al carrer Siete Aguas en un parc amb zones verdes. Dins de la dinàmica de "renaturalitzar" i "reverdir" la "ciutat de places" que esgrimeix el Rialto, en una setmana s'han tancat 736.113 euros per a atorgar a Benicalap i Poblats Marítims noves zones d'oci 'ecològic'.

Encara que aquests projectes s'ha desenvolupat a través dels pressupostos participatius, entren en la línia del que totes dues formacions del Rialto portaven en el seu programa per a les eleccions. També en l'acord signat en si: "Impulsarem actuacions de reurbanització i recuperació de l'espai públic [...], així com un pla de solars municipals per a la seua mobilització i recuperació per a ús ciutadà".

Aquest és el cas de tots dos solars que se situen, a més, en dos barris de València amb més necessitat d'inversions. L'últim projecte aprovat convertirà un solar de terra, utilitzat actualment per a aparcar cotxes, en un espai verd de 2.700 metres quadrats, amb equipaments habituals de parcs -jocs infantils, bancs...-. Destaquen, no obstant això, la "gran quantitat" de vegetació que hi haurà, en la línia de donar 'salut' a la ciutat; un argument semblant al del Regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, sobre la remodelació de la Plaça de la Reina.

Solar de Poblats Marítims.

Aquest projecte té un pressupost de 388.893 euros, del qual el Vicealcalde, Sergi Campillo, va destacar que serà "un espai accessible i tranquil" amb jocs, equipament d'exercici per a adults, "vegetació "i ombra", on "tinga cabuda la biodiversitat".

El segon solar, al carrer Siete Aguas, també és de terra i s'utilitza per a aparcar vehicles. Així, encara que es guanyaran espais verds, en un futur pot complicar l'aparcament als residents de la zona. Aquest té un pressupost una mica menor que el de Benicalap; 347.220 euros. Tots dos han iniciat ja el procés de licitació, per la qual cosa podrien ser una realitat abans de finalitzar 2020.

Com l'altre projecte, l'espai comptarà amb equip "biosaludable" per a fer exercici a l'aire lliure, jocs infantils, i també una important presència 'verda'; un doble 'mur' d'arbres aïllarà el parc dels passos de vehicles del carrer Rodrigo de Pertegás amb el carrer d'Eivissa.

Illa de calor

La transformació d'aquests espais juga també amb un altre dels projectes mediambientals de l'equip de govern; acabar o mitigar l'efecte conegut com a 'illa de calor'.

Aquest efecte es produeix en els grans nuclis poblacionals: l'asfalt, formigó i altres materials artificials de la ciutat són grans 'absorbents' i 'acumuladors' de la radiació solar, que no permeten una correcta dissipació nocturna. Així, en la zona urbana les temperatures es mantenen altes, enfront de les zones verdes o rurals. Es tracta un efecte notori a la ciutat de València, per exemple, entre la temperatura del centre històric i el de grans zones verdes com a Vivers.

"Un dels nostres objectius com a govern municipal és retardar els processos de pujada de les temperatures que pateix la nostra ciutat, i que té una repercussió directa en el canvi climàtic. Per això, ja estem treballant per a evitar l'anomenat efecte illa de calor", va assenyalar l'alcalde de València, Joan Ribó, fa unes setmanes. Aquesta lluita es tradueix en "replantació d'arbres per tota la ciutat", la "reducció de gasos contaminants" i l'aparició de noves zones verdes com en aquests solars.

Destacats