25n
25N
25N

València aprova destinar 48 milions del romanent a inversions i a reactivar l’economia

València aprova destinar 48 milions del romanent a inversions i a reactivar l’economia
27/05/2021 -

El Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra de PP i Vox, la quarta modificació de crèdit del pressupost municipal de 2021. Són en total 77 milions d’euros, dels quals 48 milions, pertanyents al romanent de tresoreria, es destinaran a inversions i a escometre la reactivació de l’economia de la ciutat després de la crisi per la covid-19.

La modificació de crèdit també preveu una ampliació de capital a l’EMT per valor de 10 milions d’euros, i aportacions d’1’3 milions d’euros al Palau de Congressos, 1,1 milions a l’empresa pública AUMSA, altres 500.000 euros al Palau de la Música i prop de 400.000 euros a la fundació Turisme València. Igualment, el Plenari ha aprovat la transferència a l’Ajuntament del superàvit de la Universitat Popular de l’any 2020.

Així, amb la modificació de crèdit es destinaran 4 milions d’euros extra a serveis socials per a pal·liar el context de crisi social sobrevinguda, altres 1’6 milions a plans d’ocupació, i 1’2 milions d’euros al comerç de proximitat i la seua dinamització. A sectors especialment vulnerables com els majors i els xiquets es destinen 700.000 euros, i a la cultura, la cultura festiva i l’esport se’ls injectarà 1’1 milions d’euros. Finalment, es destinen més de 300.000 euros a la modernització tecnològica del consistori.

Pel que respecta a les inversions, s’inclouen projectes globals en matèria de mobilitat per a vianants per valor de 4 milions d’euros, millores d’accessibilitat urbana en vies com el carrer de la Democràcia (prop d’1 milió d’euros); la urbanització de la plaça Músic Antoni Eiximeno (1’4 milions); la renaturalització de l’avinguda Ausiàs March (1’9 milions); la redacció del projecte per a remodelar el jardí de la Remunta (500.000 euros); o la conversió en zona de vianants del carrer Vila Barberà, entre les vies Doctor Gil i Morte i Bailén (300.000 euros); així com la redacció de diversos projectes com el de reurbanització de l’entorn de la Marina, en JJ Dòmine (600.000 euros) o el projecte de Bulevard cultural en Guillem de Castro i Xàtiva (800.000). Aquesta modificació també atén les necessitats dels mercats municipals, com la reparació de la coberta del mercat de Torrefiel (400.000 euros), la millora de l’eficiència energètica en el mercat de Jesús (400.000 euros), o la reurbanització de l’entorn del mercat del Grau (400.000 euros). Els equipaments esportius en Nou Moles (1 milió), la posada a punt dels camps de futbol del Pont de Fusta, Beniferri i Tres Creus (400.000), així com els equipaments culturals en el Carme (642.000 euros) també es contemplen en aquesta modificació de crèdit.

L’impuls a la compra pública d’innovació (1’9 milions), les inversions en enllumenat públic (1’1 milions), la instal·lació d’equipaments fotovoltaics per 3’9 milions d’euros, la construcció d’unitats d’enterrament per 1 milió d’euros, i la inversió en la millora de la Devesa i al parc natural de l’Albufera per 5’5 milions d’euros, completen la modificació de crèdit pel qual respecta a les inversions.

El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha destacat el descens del deute municipal i l’acurtament del retard en el pagament a proveïdors, que es troba ara en 24’1 dies. Segons el regidor, “en 2015, quan entràrem a governar, cada valencià devia 1.193’95 euros i, ara, només en deu 598”. Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’Empresa Municipal de Transports, Giuseppe Grezzi, ha destacat que l’EMT “ni es va a privatitzar ni va a acomiadar treballadors” perquè l’empresa “està en el camí de la bona gestió”.

Per la seua banda, la regidora María José Ferrer Sansegundo, del Partit Popular, troba que la gestió econòmica de l’equip de govern “és improvisada i manca de planificació”. El regidor de Ciutadans, Fernando Giner, ha afirmat que “clar que volem més diners per a despesa social i per reactivar l’economia però, amb la disconformitat de la intervenció general, la modificació de crèdit no s’hi pot aprovar”. Per últim, el regidor de Vox, Vicente Montañez, ha centrat les seues crítiques en la gestió de l’EMT i ha acusat Giuseppe Grezzi “de tindre les mans foradades i ser un malbaratador”.

BANDES DE MÚSICA

L’Ajuntament ha aprovat també reclamar al Ministeri de Cultura una rectificació sobre l’origen de les bandes de música valencianes que corregisca la redacció sobre l’origen d’aquestes tradicionals formacions culturals. La Corporació se suma així a la reclamació efectuada des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana sobre l’origen de les Bandes Valencianes.

El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat la proposta presentada per la regidora de Cultura, Glòria Tello, en la qual també expressa el reconeixement de l’Ajuntament de València “a la gran labor que van realitzar les bandes valencianes i les seues societats musicals, totes elles senyal d’identitat del Poble Valencià”. L’acord serà traslladat al president del Govern, al president de la Generalitat, al Ministeri de Cultura, al Senat, a la Conselleria d’Educació i Cultura, als Grups Polítics tant del Parlament Espanyol com de les Corts Valencianes, i també a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

La regidora Tello ha recordat que les societats musicals de la Comunitat Valenciana van ser declarades ‘Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya’ fa només unes setmanes, i ha assenyalat, tal com se subratlla en la moció aprovada, que això suposa “un reconeixement basat en estudis científics i acadèmics”. De fet, el decret ministerial assenyala que “les societats musicals de la Comunitat Valenciana són els principals agents per a la protecció, difusió, foment i promoció de les tradicions musicals i artístiques valencianes i constitueixen un teixit associatiu que genera espais de relació intergeneracional”. Segons el text legislatiu, “la banda és un element insubstituïble del context festiu tant religiós com profà de la Comunitat Valenciana”.

La moció ha sigut plantejada per la regidora de Cultura com a alternativa al text original plantejat per la regidora popular Paula Climent, qui ha qualificat la redacció del text ministerial de “gratuïta, incorrecta sense fonament i totalment falsa”, i l’ha atribuïda a “interessos catalanistes” del Govern central. La delegada de Cultura ha aprofundit en els orígens exactes de les societats musicals valencianes, i ha assenyalat que es troben en elements d’influència fonamentalment religiosa i militar, i també de caràcter polític i festiu, i ha subratllat que si bé hi ha “paral·lelismes” entre els inicis de les bandes i de les formacions corals catalanes, ràpidament es van observar “diferències notables en el seu desenvolupament”.

L’HOMENATGE ALS MOVIMENTS SOCIALS

Durant la sessió plenària s’ha aprovat amb els vots favorables del Grup Municipal Socialista i de Ciutadans la retirada de l’actual panell informatiu d’homenatge als moviments socials per a “convocar un concurs artístic per al disseny d’una escultura inclusiva”.

El debat ha girat entorn de les dues propostes (del PP i del PSOE) plantejades al voltant de la instal·lació, el passat dia 14, d’un panell informatiu a la plaça en reconeixement al paper que han tingut els moviments socials a València, en el marc del desé aniversari del 15-M. La portaveu del grup municipal Popular, María José Catalá, havia plantejat la “retirada immediata del monòlit”, mentre que el grup Socialista, per boca del regidor Borja Sanjuán, ha defensat la realització d’un concurs públic.

La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha defensat la instal·lació realitzada el passat dia 14, el text del qual es va elaborar seguint el criteri d’un expert de la Universitat de València, entitat consultiva oficial reconeguda per Llei de Patrimoni Valencià; i ha afirmat “no entendre aquesta mostra de censura a un homenatge que València fa a tots els moviments socials”, entre els quals ha citat el moviment veïnal, el feminista i LGTB, les víctimes de l’accident del metro, o el de defensa de l’horta i el territori, a més del 15M.

CAMPANYA DEL SANT GREAL

Finalment, el Ple ha aprovat per unanimitat una moció per a continuar, tant per part de l’Ajuntament com de Visit València amb “la promoció de l’Any Jubilar del Sant Greal mantenint les línies de treball i col·laboració multinivell que tenen establides”, tal com estableix l’acord. Així mateix, s’ha subratllat la importància de continuar “el treball conjunt per a dur a terme la senyalització de la Ruta del Greal en l’àmbit municipal, i de manera coordinada amb la qual realitze Turisme Comunitat Valenciana”.

Els dos punts formen part de la proposta que ha plantejat al Plenari el regidor de Turisme, Emiliano García, quan s’ha debatut sobre les activitats i promoció de l’Any Jubilar del Sant Greal. L’acord plenari inclou també el desenvolupament de “noves oportunitats per a la visibilització, màrqueting i comercialització” de la campanya, i assenyala l’obligació de donar “compte anualment de les accions en relació amb la promoció realitzada sobre aquestes matèries”. Finalment, el Ple ha donat suport al fet que Visit València “continue sent l’entitat que exercisca la interlocució entre les diferents administracions i entitats associatives i eclesiàstiques” i ha acordat instar el govern d’Espanya perquè les empreses que col·laboren en l’organització d’aquesta iniciativa tinguen “una desgravació fiscal màxima per la declaració de la campanya com a ‘esdeveniment d’excepcional interés públic’, d’acord amb el que s’estableix en la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals de mecenatge”.

La moció ha inclòs a més el primer punt de la proposta que havia plantejat inicialment el grup municipal Vox, i que suposa un “reconeixement a la labor de les associacions culturals que promocionen i difonguen cultural, social i turísticament el Camí del Sant Greal Camí, l’última etapa del qual parteix de la població de Massamagrell fins a la Catedral i entra en terres de la província de València pels camins del municipi d’Algar del Palància”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 − 2 =