25n
25N
25N

València amplia el traçat de la Muralla Àrab 'visible' després de trobar part d'aquesta en la rehabilitació d'un edifici

La reforma es realitza en un immoble que l’anterior govern popular volia derrocar per a la seua venda i construcció d’habitatges privats

Al fons, restes de la Muralla Àrab / Carles Desfilis

València amplia el traçat de la Muralla Àrab 'visible' després de trobar part d'aquesta en la rehabilitació d'un edifici
16/09/2019 -

A les poques parts de la Muralla Àrab encara visible a Ciutat Vella després d’un mil·lenni des de la seua construcció, la ciutat de València pot sumar un nou traç. En les obres d’un edifici en la Plaça del Doctor Collado s’ha trobat part d’aquesta construcció mil·lenària, a més d’un altre mur 100 anys posterior i el fossat de l’època. “En un mateix lloc s’han concentrat una quantitat important de troballes“, ha detallat Pepa Pascual, de la Secció d’Arqueologia Municipal.

“Sabíem, per altres excavacions fetes nen la ciutat, que passava per ací -la muralla-. El que no sabíem era en què estat anava a estar, ni a quina altura”, ha detallat Pascual. Es tracta d’un ‘nou’ tram, de diversos metres, que presenta “diferents estats de conservació” segons la zona. La Muralla Àrab de València va començar a construir-se en el Segle XI, amb motiu de protegir la ciutat i la població d’una capital important de l’antic Al-Ándalus.

Fes click en la imatge per a veure la galeria a grandària completa.

El mur defensiu embolicava el nucli urbà de la ciutat de llavors, que hui forma part de Ciutat Vella. Aproximadament un segle després, davant la “possibilitat d’avanç de les tropes cristianes”, com relata Pascual, es va decidir ampliar la defensa: “Hem trobat restes de la muralla islàmica, i també de la barbacana“. Això és un nou mur, construït en la part externa del ja alçat, per a ajudar la defensa.

Pascual ressalta el valor de les troballes que, units a altres excavacions anteriors i “tastos” per a saber els nivells de l’època, han pogut excavar i trobar “el paviment que unia la muralla amb l’antemural, el corredor per on anaven els soltats“.

Mapa base: De Falconaumanni – CC BY-SA 3.0 WikiPedia

Després de la muralla, el paviment i la barbacana, hi havia fa quasi mil anys un fossat per a dificultar l’arribada dels enemics. Una excavació que més endavant, en l’Edat mitjana, es va reutilitzar com a séquia -coberta en algunes parts-, que va passar a conéixer-se com Vall Cobert. “Teníem localitzats trams d’altres excavacions anteriors. Hem vist que una de les parets que forma el límit amb l’altre edifici del costat siga, possiblement, el Vall Cobert“.

De “destrucció” a “conservació”

A més dels descobriments d’època musulmana, també s’han trobat nombroses peces ceràmiques de diferents èpoques, ossos d’animals i unes sales voltades antigament utilitzades com a magatzem. D’aquests s’han trobat dues fases, una primera, sota l’espai que ocupa l’edifici, que “data d’una fase més moderna, del segle XVI“. No obstant això més endins, ja sota el carrer Pere Compte Mestre -escalones de la Llotja-, hi ha més sales “donades suport contra la paret de la Llotja” que, segurament, “siguen posteriors”.

L’edifici, propietat de l’Ajuntament, està sent reformat amb una finalitat de ‘Dotació Pública’. Segons ha anunciat Sandra Gómez, Vicealcaldessa i Regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, tindrà una motivació cultural i “tots els béns històrics” oposats seran visibles al públic. “On abans hi havia un projecte de destrucció del nostre patrimoni històric per a fer edificis residencials, hora hi ha un de recuperació i rehabilitació“, ha asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × cinc =