caixa popular

València a través del còmic, dues visions de la ciutat

El MuVIM acull l’exposició de València reflectida per diferents generacions d’il·lustradors valencians

València a través del còmic, dues visions de la ciutat
08/06/2017 -

València en Vinyetes ha començat hui la seua marxa pel Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) de la mà de Rafael Company, Director del MuVIM, Enric Trilles, Comissari de l’exposició i Amador Griñó, Cap d’exposició MuVIM. Una mostra de la relació entre el còmic i la ciutat de València i que exhibeix el treball de 18 artistes que al llarg de la seua trajectòria han convertit la ciutat en escenari i font d’inspiració inesgotable per a nombrosos treballs de còmic i novel·la gràfica. Més de 100 pàgines i 400 vinyetes representades en un ventall cronològic des de finals dels anys 70 fins a l’actualitat, més concretament, març 2017 amb una vinyeta sota el títol“Lola la poligonera” de José Luis Platero, es podran visitar en la sala d’exposició del MuVIM des d’avui fins al 17 de setembre.

L’objectiu de l’exposició per a Enric Trilles és “veure a València en els còmics i que la reconegues pels seus enormes edificis, el Mercat Central tan característic, per la plaça de l’Ajuntament o per les Torres de Serrano”. Un tema a destacar, és que no existeix una línia gràfica comuna ja que no s’han preocupat a cercar el mateix estil en els artistes, sinó que volien que estiguera el contrast d’unes obres més realistes i altres més caricaturades.

Font: MuVIM

Font: MuVIM

Trilles fa una breu explicació sobre el que podem trobar. La mostra està dissenyada entorn de dos eixos, “La València viscuda” i La València somiada”, “la València que podem trepitjar actualment o hem estudiat en els llibres d’història i la València que es reflecteix en obres i és reconeguda pels seus punts o detalls, una ciutat de futur, de ciència-ficció o un context temporal indeterminat”. Un exemple de la “València viscuda” és l’obra de Cristina Durán on reflecteix la seua maternitat en diferents vinyetes on apareix l’aeroport de València, l’Hospital Doctor Peset o una clínica. Mentre que per a reflectir la “València somiada”, Burguitos crea la seua visió de la Plaça de l’Ajuntament l’any 2259.

També han volgut representar les dues visions de la ciutat mitjançant dues maquetes de Marc Campins, explica Enric Trilles “hem volgut fer un parell de maquetes que tingueren l’essència de l’exposició”, d’una banda, podem trobar la casa en la qual viu Roco Vargas, el protagonista de Tritó, ciència-ficció. I, d’altra banda, dins de l’impressionisme de Txemacantropus s’ha construït la Torre del Micalet.

L’exposició es completa amb uns cartells, exposats cronològicament i amb la mateixa línia, és a dir, Trilles explica el protagonisme que li van voler donar a aquests cartells, ja que pretenien que tots estigueren dibuixats per artistes del còmic. Són molt importants, ja que representen diversos actes i fets que han succeït en la ciutat de València. Com per exemple, quan va coincidir el mundial del 82 amb la Nit de Sant Joan o quan Sento va plantar la falla de la façana de l’ajuntament o quan Paco Roca va rebre l’encàrrec de la cartellera Turia per a fer una versió del cinema Capitol.

Entre els autors que apareixen en l’exposició trobem noms recognoscibles amb una llarga trajectòria així com autors menys coneguts, encara que igualment importants. Clàsics de la generació dels 80 com Sento, Gimeno o Torres i de la generació dels 90 com Miralles o Fonteriz, així com grans il·lustradors en la primera dècada d’aquest segle com Rocal, Bleda, Durán o Kubala i més recents com a castell, Almansa o Zarzo. També han participat artistes multidisciplinaris com Burguitos o Txemacantropus.

Per a l’exposició li han volgut donar un toc molt senzill amb materials bàsics com el blanc, la fusta i el vinil. A més, han volgut donar a les làmines un perfil de marc, i han destacat el treball de tots els artistes en la vidriera a través d’un vinil que cobreix tota l’entrada amb els noms de tots els que han participat i vinyetes de cadascun, explica Patricia Sabá com a dissenyadora de l’exposició.

img_20170608_115805_1

La mostra pretén posar en valor als artistes del món del còmic valencià que han posat en valor els nostres paisatges urbans i reivindica un art que ha donat en aquesta ciutat tants i tan bons professionals, malgrat no haver explicat sempre amb el prestigi i el reconeixement que han aconseguit en els últims temps.

En la roda de premsa Rafael Company, director del museu, ha volgut destacar “el paper protagonista que, la il·lustració en general i el còmic en particular, han tingut en el museu des de la concepció del seu projecte fundacional.”

Amador Griñó ha insistit en l’important paper que exerceixen les il·lustracions/representacions de la ciutat i els seus paisatges “per a la construcció i apuntalament de la memòria cultural d’un poble”.

El nostre viatge per la geografia valenciana, humana, rural i urbana que es reflecteix de manera constant en les obres de l’exposició acaba amb un passeig per la galeria descobrint cada racó de les obres d’art que ens deixen reconéixer els nostres carrers, edificis, racons o aquells llocs coneguts que no deixen de ser reals.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 1 =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris