La vacunació als docents aprofundeix en la problemàtica del despoblament

La Vall Ens Uneix reclama que s’establisca un punt a Ontinyent per a evitar el desplaçament a Xàtiva

Guardar

despoblacion
despoblacion

El fenomen de l'"Espanya buida" és també una realitat en la Comunitat Valenciana. Malgrat les polítiques per combatre el fenomen de la despoblació en el nostre territori, impulsades tant per la Generalitat com per les diferents Diputacions i, fins i tot, Ajuntaments, la realitat és que aquesta tendència segueix sense invertir-se.

L'última problemàtica que ho exemplifica respon al procés de vacunació massiva a professors. A partir del pròxim 15 de març, i durant dues setmanes, està previst que s'inicie la immunització d'un total de 116.032 docents i personal pertanyents als centres educatius valencians.

Per a això, s'organitzaran espais de vacunació distribuïts en 23 municipis repartits per tota la Comunitat Valenciana, unes localitzacions que en algunes zones es veuen com a insuficients.

Un exemple d'això es troba a la província de Castelló, on en el seu interior trobem una gran quantitat de municipis menuts i dispersos, i on únicament s'han establit tres punts per a la vacunació: Castelló, Vila-real i Vinaròs.

MALESTAR A LA VALL D'ALBAIDA

Però és a la comarca de la Vall d'Albaida on en aquestes últimes hores s'ha expressat amb més força aquest malestar. Des del partit comarcalista La Vall Ens Uneix, amb representació en la Diputació i amb l'alcaldia en diverses localitats de la zona, entre elles la ciutat d'Ontinyent, es reclama un punt de vacunació en la capital de la comarca.

La seua portaveu, Natàlia Enguix, destaca que "el mapa de vacunació per al professorat i personal dels centres deixa sense punt de referència propi no sols a la Vall d'Albaida, sinó també altres comarques d'interior, cosa que deixa en molt mal lloc les polítiques autonòmiques contra el despoblament de les quals ha vingut parlant la Generalitat Valenciana".

Per a Enguix "les conselleries de Sanitat i Educació han de tindre en compte que quasi la meitat de l'activitat docent de la Vall d'Albaida es concentra a Ontinyent, una ciutat amb més habitants que altres capitals de comarca que sí que compten amb un d'aquests punts".

Des de l'Ajuntament, a més, es recorda que s'ha oferit reiteradament a la Conselleria qualsevol espai municipal per al desenvolupament de la vacunació contra la Covid-19, "raó per la qual no entenem en absolut els criteris que han seguit", considera la portaveu.

Natàlia Enguix, La Vall Ens Uneix.

SUPORT DEL CONSELL ESCOLAR

Per la seua part, el Consell Escolar Municipal d'Ontinyent, reunit amb caràcter extraordinari i urgent, acordava ahir reclamar formalment a la Generalitat Valenciana un punt de vacunació en la ciutat.

El regidor d'Educació, Óscar Borrell, lamentava "el sense sentit que suposa parlar de polítiques contra el despoblament de les comarques d'interior i que alhora ens trobem fets com aquest, amb un mapa de punts de vacunació que curiosament coincideix plenament amb el de les seus d'Escoles Oficials d'Idiomes, i que a tots dos casos deixa totalment oblidades comarques senceres".

Per a l'edil "s'entén totalment el malestar de la comunitat educativa davant una planificació que afectarà el normal desenvolupament de l'activitat als centres, obligant a fer desplaçaments innecessaris, i per això donem suport a aquesta demanda de rectificació".

En la vesprada d'ahir també es va reunir la Junta de Govern de la Mancomunitat de la Vall d'Albaida, entitat que agrupa els 34 municipis de comarca, on es va manifestar la seua disconformitat amb aquesta mesura.

Consell Escolar d'Ontinyent, reunit ahir.

DISPERSIÓ DE POBLACIÓ A LA CANAL DE NAVARRÉS

En el Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent sí que s'han previst més centres de vacunació per a la campanya massiva de tota la població, prevista per al mes d'abril. Aquesta zona, que abasta les comarques de la Costera, la Vall d'Albaida, la Canal de Navarrés i alguns municipis de la Ribera Alta, disposarà de 10 localitats on es realitzarà aquest procés.

Concretament, i pel que respecta a la Costera, s'estableixen com a centres de vacunació massiva Canals, Xàtiva i Moixent. A la Vall d'Albaida tindrà lloc en les localitats d'Albaida, Ontinyent, Benigànim i l'Olleria. A la Ribera Alta s'establiran a Castelló i La Pobla Llarga.

Finalment, la Canal de Navarrés, comarca que també exemplifica la problemàtica de la despoblació i la dispersió de localitats, tindrà, en principi, un únic centre de vacunació centralitzat a Chella. Des del Departament es treballa amb la Conselleria per a ampliar la campanya amb alguna localitat més i facilitar el servei en aquesta comarca.

"Som un Departament amb unes característiques especials per la dispersió de localitats en algunes zones. Volem vacunar en pobles xicotets allunyats dels centres assignats perquè no hagen de desplaçar-se, amb la condició que les persones que estiguen en el centre de salut tinguen capacitat per a realitzar el procés", afirmava aquesta setmana la gerent d'aquesta àrea de salut, Margarita Llaudes.

Una altra de les opcions que es baralla és mancomunar un servei de transport, però, de moment, caldrà esperar per a conéixer si s'estableix algun punt més i quines zones de població abastaran cadascun d'ells.

Destacats