El valencià és el canal secundari de la majoria de webs municipals, segons la Plataforma per la Llengua

La immensa majoria sí que tenen opció en valencià encara que no tots els continguts estan disponibles en valencià

Guardar

apodos valencianos malnomsval
apodos valencianos malnomsval

Encara falta molt per a viure plenament en valencià. Aqueixa és sens dubte una de les conclusions d'un estudi de la Plataforma per la Llengua sobre les webs dels diferents consistoris del País Valencià. No obstant això, no tot són males notícies. El 94,85% de municipis de l'àrea valencianoparlant sí que tenen web en valencià.

L'estudi que ha realitzat l'ONG de la nostra llengua revela dades molt interessants. Així, dels 388 municipis que conformen l'àrea, només 20 ajuntaments no disposen de pàgina web en la llengua pròpia. Per demarcacions, a Castelló el 98,86% dels municipis té web en valencià; a València el 92,71% dels ajuntaments disposa de web en la llengua pròpia; i a Alacant el 95,2% disposa de versió en valencià del web municipal.

El valencià, secundari en les webs municipals

Estem encara lluny de veure les webs dels ajuntaments directament en valencià. Així bona part dels municipis tenen actualitzades i traduïdes al valencià, les seccions fixes, però en canvi unes altres que requereixen més "actualització" solament estan en castellà. Precisament, l'Ajuntament de València és dels pocs que sí que compta amb els seus continguts també en valencià.

US_WEBS_MUNICIPALS

I en les xarxes socials?

Lamentablement, bona part dels municipis no respecten precisament l'ús de la nostra llengua oficial i es comuniquen a través de Facebook en castellà. Aquesta tendència es fa més evident en els municipis turístics i costaners. En l'àmbit del País Valencià, el 89,27% dels municipis de l'àrea valencianoparlant disposen de Facebook en valencià. Així, dels 326 municipis que fan ús corporatiu de la xarxa social, només 35 ajuntaments no utilitzen el valencià en les comunicacions digitals. Per demarcacions, a Castelló el 91,55% dels municipis té Facebook en valencià; a València el 94,12% dels ajuntaments disposa de Facebook en la llengua pròpia; i a Alacant el 77,11% disposa de versió en valencià de la xarxa social.

US_FACEBOOK

L'estudi realitzat per la Plataforma per la Llengua analitza totes les localitats on es pot observar amb més detall. Després d'aquest estudi, l'ONG del valencià reclama més esforç a totes les entitats perquè vetlen pel valencià i poder aconseguir viure plenament en valencià també en les administracions públics.

Després de la sentència del TSJCV, el valencià segueix sent la llengua en franca desigualtat. Per aqueixa raó, entitats, organismes públics i fins i tot mitjans de comunicació hem de vetlar i treballar per un ús igualitari 100% en tots els àmbits tal com li correspon al valencià en el nostre Estatut.

Destacats