25n
25N
25N

Usa el valencià sempre, no ho deixes en la porta del comerç

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València engega una campanya per a revertir la tendència actual

Usa el valencià sempre, no ho deixes en la porta del comerç

“El teu comerç parla en valencià, perquè el valencià és marca de qualitat” és la campanya impulsada des de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València que s’ha presentat este matí amb l’objectiu de promoure l’ús de la mateixa llengua en els negocis, les relacions empresarials, els restaurants, en els diferents comerços locals, etc. “El valencià es pot usar sempre, en qualsevol lloc. Ja no és com abans que obstaculitzes als comerços i deixaves el valencià en la porta. Un s’expressa en valencià amb la mateixa educació que en castellà. Hem de començar donant exemple amb els comerços de proximitat en els quals es pot i deu atendre en valencià perquè açò es normalitze. Tenim l’obligació de revertir el que actualment passa perquè el valencià no és una llengua de segona. Les administracions tenim l’obligació de promoure l’ús del valencià en els diferents àmbits socials i de la vida quotidiana perquè la gent es trobe còmoda utilitzant la seua llengua”, assenyalava Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació, en la presentació de la campanya.

A la presentació va acudir el diputat de Cultura, Xavier Rius, qui assegurava que des de la Generalitat “s’ha reforçat esta iniciativa per a recuperar l’ús de la nostra llengua i dignificar la seua convivència en els diferents àmbits socials pel que la mateixa s’acompanyarà d’una campanya de publicitat”. Arribat el torn de presentar-los diferents rètols i cartells que formen part de la campanya, la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, explicava que la campanya “intenta vincular la qualitat del comerç de proximitat amb la qualitat de la nostra llengua perquè les persones se senten ateses com a casa”.

La campanya consta de diferents cartells dissenyats per Pablo Ejarque. Entre ells es troba tota la senyalització obligatòria de lavabos, magatzem, privat, wifi… a més d’adhesius i plaques amb informació complementària (horaris, espenteu/estireu…) i diferents lemes de foment de l’ús del valencià (Endavant, l’atenem en valencià i Retolar en valencià, senyal d’identitat). Una campanya similar va ser engegada en 2009 pel que la d’ara és una segona edició, corregida i ampliada, i que millora amb un nou disseny.

A més de la cartelleria, la campanya consisteix en una caixa de cartó amb el lema “Retolar en valencià, senyal d’identitat” que conté set plaques adhesives. En les mateixes es disposa dels termes «magatzem», «wi-fi debades», «privat», «lavabos», «hòmens», «dones», «adaptat», una altra amb les inscripcions «obert – tancat» i l’horari; així com els adhesius a doble cara de «espenteu – estireu» i «Endavant, l’atenem en valencià».

Per a les poblacions que en el seu moment van signar les bases d’assistència tècnica lingüística i que no disposen de personal tècnic, la Diputació va repartir entre novembre i desembre unes 3.000 unitats d’este material. Per als ajuntaments amb oficina de promoció del valencià, la Diputació ha posat els dissenys a la seua disposició. Algemesí, Paiporta, Gandia, Alginet, Sueca, la Pobla de Vallbona, Burjassot, Alcúdia o Carlet ja es van sumar en 2016 i està previst que en el 2017 ho facen altres municipis. A més, a la campanya també s’han sumat des d’altres comarques valencianes com Xixona, Muro, Vinaròs, Nules, Borriana, Benicàssim, Moncofa i Benissa, entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 11 =