25n
Orgull
Orgull

Urbanisme desenvolupa una guia per aplicar criteris mediambientals en tots els projectes de Ciutat Vella

El document estipula mesures específiques per reduir l’efecte “illa de calor” o el soroll i facilitar l’observació del patrimoni arquitectònic

Urbanisme desenvolupa una guia per aplicar criteris mediambientals en tots els projectes de Ciutat Vella
26/07/2021 -

La Regidoria de Planificació i Gestió Urbana ha desenvolupat una “Guia per introduir aspectes mediambientals en els projectes d’urbanització” que l’Ajuntament aplicarà en totes les actuacions que es desenvolupen en el futur a Ciutat Vella. El document se sotmetrà a aprovació en la pròxima Junta de Govern Local a proposta de la regidora Pilar Bernabé en representació de la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i establix una sèrie de criteris tècnics per millorar la qualitat mediambiental de l’entramat urbà que, a més, permetrà agilitar la tramitació dels projectes d’urbanització de l’entorn perquè sistematitzarà les possibles mesures a aplicar.

La guia, un document que suposa una millora en la tramitació dels projectes d’urbanització de Ciutat Vella, ha estat elaborada pel servici municipal de Gestió de Centre Històric, identifica els factors ambientals que estan vinculats a la urbanització de l’espai i proposa solucions per esmortir els possibles efectes negatius. Així, analitza aspectes com la reutilització de materials, l’arbratge, la il·luminació, la presència de sòlids, líquids o gasos, irrigacions del subsòl, la reducció de CO₂ o la visibilitat o qualitat paisatgística dels entorns patrimonials i quina és la mesura a adoptar que proporciona una millor resposta a les necessitats mediambientals en cada cas.

En el document, per exemple, es determina la necessitat de realitzar estudis dels paràmetres climàtics de l’aire, el vent i el sol per ajustar les superfícies de sol i ombra en cada àrea i reduir l’efecte “illa de calor”, la instal·lació de vegetació de fàcil manteniment i baix consum d’aigua, o la posada en valor del patrimoni arquitectònic i arqueològic facilitant la seua contemplació. Igualment, estableix una sèrie de criteris bàsics com ara convertir en zona de vianants el màxim de metres quadrats possible, prioritzar l’ús de la bicicleta si existixen vials, la plantació d’arbres i la creació de parterres, prades i paviments permeables.

Respecte a la reducció de sorolls, la guia proposa utilitzar preferentment paviments fonoabsorbents, mobiliari urbà amb recobriments que atenuen el soroll, l’ordenació de les terrasses i la col·locació de pantalles vegetals. Un altre dels aspectes destacats és la recollida i aprofitament de les aigües pluvials. En este cas, recomana reduir les superfícies impermeables, reconduir les aigües cap als escocells per a la seua infiltració o l’ús de paviments permeables, entre altres accions.

Sobre la vegetació, el document elaborat pels tècnics municipals aconsella triar les espècies que requerisquen un mínim manteniment, és a dir, de baix consum d’aigua i que suporten el sol, i que siguen autòctones. A més, insta a aportar un estudi de les necessitats hídriques per al reg en cada actuació proposada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =