Els drons al servei de l'emergència sanitària: "transportaran des de material sanitari fins a aliments"

La UPV desenvolupa un projecte d’ús de drons per a transportar material sanitari, mostres biològiques o qualsevol altra mercaderia requerida

Guardar

aire-valencia
aire-valencia

Un total de quatre projectes de la Universitat Politècnica de València (UPV) han sigut seleccionats per la Generalitat Valenciana, en la crida a la innovació i investigació del sistema valencià, per a lluitar contra el coronavirus. Un nou sistema de ventilació per a pacients amb Covid-19; un prototip de robot per a desinfectar espais mitjançant llum ultraviolada; biosensors per a determinar nivells de virus en sang; i, finalment, una proposta d'ús de drons per a transportar material sanitari, mostres biològiques o qualsevol altra mercaderia requerida. D'aquest últim projecte, parlem amb el professor i president de la comissió de drons COSIDANT de la UPV, Israel Quintanilla.

"L'objectiu és realitzar un estudi de seguretat, analitzar quina tipologia d'aeronau és la més eficient per a cada transport i en funció de la distància, desenvolupar un pla de vol, analitzant tots els riscos, i realitzar les corresponents proves pilot per a garantir la viabilitat del sistema i, en cas d'emergència, poder començar a utilitzar els drons per a transportar des de material sanitari, com a tests ràpids, medicaments o mostres biològiques, fins a aliments", i afig, "els drons poden transportar fins a 12 quilos. Llavors, del que es tracta és de generar línies de transport freqüents que ens permeta actuar de manera més eficient davant una emergència".

Així mateix, un dels principals aspectes a tindre en compte és l'autonomia dels drons. "Mentre els multirotor tenen una autonomia de 50 minuts i es pot mantenir suspesos, els d'ala fixa tenen una autonomia de 2 a 4 hores, però necessiten aterrar. Per això, en aquests mesos de desenvolupament, haurem d'analitzar quin seria millor, per la seua tipologia, en funció de la càrrega i el lloc de transport".

Per això, la UPV compta amb anys d'experiència. "Estem preparats per a integrar els drons en la vida diària", explica Israel Quintanilla. De fet, "ja desenvolupàrem un projecte privat amb Gandia i Fisabio per a transportar material en entorns rurals". Però, a més, de les 4.500 empreses espanyoles que es dediquen a la utilització dels drons, només 5 estan autoritzades a volar on, com i quan vulguen, i la UPV forma part d'aquest grup reduït. "Som l'única universitat espanyola que compta amb eixa autorització i, per tant, és un element diferenciador que, juntament amb la capacitat d'investigació de la UPV en aquesta temàtica, ens permet desenvolupar aquest projecte".

Els drons han vingut per a quedar-se i, sobretot, per a posar-se al servei de la societat. "En l'actualitat, ens permet transportar mercaderies, però el futur són els vols autònoms i el transport de persones. Tota la investigació s'està aplicant a la vida diària, i el que ara ens sembla una utopia, en un futur ja no ho serà tant". Tal com conta Israel Quintanilla, "el següent pas serà l'ocupació de l'espai aeri de la ciutat, deixant buit per a l'espai terrestre que ja està saturat. Eixa és la visió futurista perquè comptem amb la tecnologia, la normativa i el procediment necessari".

De moment, aquest projecte de l'ús de drons per al transport de material sanitari ja s'està desenvolupant a la Comunitat Valenciana per a donar resposta a l'emergència Covid-19. D'aquesta manera, si com es preveu, es tornara a experimentar un nou brot de coronavirus a la tardor, "ja podríem començar a utilitzar-lo amb tots els avantatges que suposa: més eficiència i rapidesa i, sobretot, reduir el contacte físic del personal sanitari".

Arxivat a:

Destacats