UP-EUPV demana un "mestissatge en tots els àmbits" amb 8 dels 52 escons del Botànic

Dalmau creu que els resultats del 26M corresponen a un altre “marc” i que no han d’afectar les negociacions de govern

UP-EUPV demana un "mestissatge en tots els àmbits" amb 8 dels 52 escons del Botànic
31/05/2019 -

La formació liderada per Rubén Martínez Dalmau en les Corts reclama, per a formar l’anomenat ‘Botànic II’, que hi haja un “mestissatge en tots els àmbits“, fins i tot en presidència i vicepresidència. Unes reclamacions que des del ‘gran’ soci, PSPV, ha vist una mica desmesurades pel seu pes en les Corts -8 regidors enfront dels 46 dels socialistes i Compromís- i els resultats en els comicis de fa a penes una setmana.

Va ser ahir quan Dalmau va demanar que el “mestissatge” del nou Botànic amb PSPV i la formació de Mònica Oltra arribara “a tots els àmbits de govern, també a la Presidència, vicepresidència o vicepresidències que hi haja”. Va ser en les declaracions a la premsa després de la primera Junta de Síndics de la X Legislatura, que va començar el passat 16 de maig. Dalmau va descartar que els resultats del 26M puguen afectar les negociacions, perquè les forces corresponen “al marc on s’ha de negociar“, les Corts, on la seua formació és imprescindible per a revalidar el govern progressista.

La coalició d’UP-EUPV i els partits que ho componen, no han obtingut bons resultats en les passades Eleccions Municipals. La candidatura habitada de María Oliver per a València no va superar la barrera electoral i es va quedar fora de l’ajuntament, i en tota la Comunitat han obtingut, entre coalicions i no, menys de 130.000 vots. Són uns 83.000 vots menys que en les Eleccions Autonòmiques en les quals van aconseguir 8 diputats; unes votacions en les quals van traure menys que la suma de 2015 entre Podem i EUPV -que no va superar la barrera electoral-, 385.643 paperetes.

Unes declaracions que el síndic socialista, Manuel Mata, va contestar recordant-li els resultats electorals: “El PSPV i Compromís van sumar 46 diputats”. El síndic de Compromís, Fran Ferri, va ser menys ‘tallant’ i va assenyalar que el nou Consell que resulte de les reunions “serà plural i mestís” com el primer, encara que “caldrà veure quin mestissatge”.

“Continuar la senda”

Dalmau ha recordat la fórmula de presidència i vicepresidència utilitzada en l’anterior legislatura per Ximo Puig i Oltra, per a assenyalar la possibilitat de tindre “diverses vicepresidències” com una possibilitat que “s’ha de parlar”: “Tot el govern valencià ha d’estar imbuït pel mestissatge, i Unides Podem, lògicament, formarà part“.

Una de les possibilitats més concretes oferides per Dalmau són els “mecanismes de pesos i contrapesos en les conselleries”, amb la coordinació general de les carteres i els càrrecs interns.

Ja durant la campanya la formació havia mostrat el seu interés en diverses conselleries. Primer, a separar Cultura de la resta -ara Educació, Investigació, Cultura i Esport-, perquè consideren que té la importància necessària i pes necessari per a tindre organització única. Una altra cartera esmentada durant la campanya seria de nova creació. És de la de “Feminismes i LGTBI”, per a promoure i defensar la igualtat. Finalment, van insistir en la necessitat de dur a terme polítiques més “valentes” en matèria de canvi climàtic i gestió natural, és a dir, la Conselleria de Medi Ambient.

Malgrat les reticències, Mata ha assenyalat que el principal objectiu ara no és veure com “col·locar” a Podemos en el Govern valencià, sinó “continuar la senda d’aquests quatre anys i definir un programa amb una arquitectura de govern“.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 4 =

programacion rialto
cultura als barris 2019
anna i la maquina del tiempo
anna i la maquina del tiempo
cultura als barris 2019
punt cat