25n
25N
25N

La Universitat de València presenta la Falla Immaterial 2021, un homenatge el cant tradicional valencià

L’objectiu és el d’unir tradició, intel·ligència artificial i divulgació científica

La Universitat de València presenta la Falla Immaterial 2021, un homenatge el cant tradicional valencià
25/02/2021 -

La Universitat de València presenta en el Centre Cultural La Nau la Falla Immaterial 2021, que arriba enguany a la seua cinquena edició amb el mateix objectiu d’unir tradició, intel·ligència artificial i divulgació científica. El projecte, impulsat des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), es basa enguany a emprar la intel·ligència artificial per a mostrar a través de les Falles el cant tradicional valencià.

Un any més aquest projecte serà interactiu i participatiu, ja que comptarà amb la participació de la ciutadania. La intel·ligència artificial interactuarà amb el públic per a construir les falles per mitjà del cant i l’ús de telèfons mòbils. Per a això caldrà accedir a la web de la Falla Immaterial, que amb la participació de les persones usuàries, recorrerà a les ones sonores per a tenir tots els monuments plantats i iniciar La Cremà virtual el pròxim 19 de març.

En la presentació del projecte han intervingut Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València i director del projecte, i Emilia López, professora de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València i gestora del projecte, i el comunicador i cantant Pepiu de Castellar.

falla-inmaterial-2020

Falla Inmaterial 2020.

El valor del patrimoni valencià per a fer costat al sector faller.

Ester Alba ha emfatitzat el valor del patrimoni valencià, la base del projecte. A més, ha explicat que el projecte d’enguany és un gest d’ajuda per part de la Universitat de València al moment tan greu que està patint el món de les Falles. És per això que ha agraït l’esforç de tots aquells que han fet possible que la iniciativa tire avant.

Pel seu art, Emilia López ha fet una retrospectiva del projecte. En aqueix sentit, ha explicat que el fet de posar en marxa fa cinc anys un projecte de falles que es fan amb algorismes artificials semblava ser desficaciat. No obstant això, la pandèmia ha donat la raó al projecte. És per això que ha manifestat el suport per part de totes les comissions falleres durant aquest any a causa de les Falles Virtuals 2021.

La professora de la Universitat de València, ha resumit el projecte, a més, com “La Falla eres tu”, ja que “es tracta d’un projecte participatiu i necessitem que la gent participe”. En aqueix sentit, ha informat que el projecte compta amb més de 3,5 milions d’interaccions en les xarxes socials, a més de 17 mil participants en aquestes. Així mateix, al llarg dels quatre anys que té el projecte, hi ha hagut més de 25 mil ‘plantaes’ i ‘cremaes’.

Emilia López ha aprofitat per a agrair el paper de totes les institucions col·laboradores que han donat suport al projecte, com el Centre La Nau, l’ETSE-UV, l’EMT, la Junta Central Fallera, el Servei de Política Lingüística i la càtedra de Cultura de la Universitat de València.

En què consisteix el projecte?

Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València i director del projecte, ha explicat com funciona l’algorisme desenvolupat, el qual es pot visitar a través de fallainmaterial.com.

Interfaz de la plataforma.

Quan s’accedeix a la plataforma, l’usuari es troba amb dos tipus de reptes: un fàcil i un més difícil. En tots dos es planteja fer dos cants a partir de la interpretació de diferents cançons populars valencianes, com Ramonet si vas a l’hort. En els enregistraments disponibles han participat huit cantautors referents en el cant valencià, “sense els quals el projecte no haguera sigut possible”, destacava Grimaldo.

A l’usuari se li proposa ‘acceptar el repte’ i imitar la interpretació del cantautor que trie i gravar-se fent-lo. Després de fer-ho, l’usuari rep una puntuació per part del professional en el cant valencià, sent un m’ancanta! la qualificació positiva. A més, el director del projecte ha explicat que, en cas que l’usuari no estiga satisfet amb la seua pròpia interpretació, la plataforma ofereix diferents filtres per a poder modificar la veu, aguditzant-la, fent-la més greu, més ràpida o més lenta.

Per part seua, el comunicador i cantant Pepiu de Castellar ha expressat que “el cant és la cosa més immaterial que existeix des de l’inici de la humanitat”. És per això que “construir la falla immaterial a través d’una cosa tan immaterial com el cant” és un dels encerts i metàfores del projecte.

Finalment, Castellar i Grimaldo han apel·lat als ciutadans a participar, a accedir a la plataforma per a “construïm la falla gran i que ‘tots a una veu’ cantem per a tota València per a contribuir a crear una cultura col·lectiva” de suport a les Falles i al patrimoni valencià.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − 5 =

museo prehistoria