25n
25N
25N

Les Universitats públiques esperen recuperar la presencialitat "com més prompte millor" i recalquen que són "espais segurs"

Mestre subratlla el treball per a garantir que no hi haja promocions “estigmatitzades” per la Covid

Les Universitats públiques esperen recuperar la presencialitat "com més prompte millor" i recalquen que són "espais segurs"
07/02/2021 -

Les universitats públiques de la Comunitat Valenciana confien a poder recuperar “com més prompte millor” la presencialitat o, almenys, el model híbrid que desenvolupaven abans de l’escalada de la tercera ona de la pandèmia, al mateix temps que es reivindiquen com a “espais segurs” que “han sabut combinar la salut amb la qualitat de la docència”.

“Som universitats públiques, presencials, i, per tant, el tema de la no presencialitat és una solució transitòria puntual per a una limitació imposada per la pandèmia. El nostre objectiu és recuperar com més prompte millor la presencialitat, que implica, no sols formació, sinó també convivència i relacions socials”.

Així ho ha assegurat la rectora de la Universitat de València (UV) i actual portaveu de la Conferència de rectors de les universitats públiques valencianes (CRUPV), María Vicenta Mestre, en una entrevista concedida a Europa Press.

La rectora s’ha referit a l’acord aconseguit entre les cinc universitats públiques valencianes i la Generalitat per a, des de l’1 de febrer, aplicar la mínima presencialitat als campus davant l’augment de contagis en la comunitat autònoma.

En aquest sentit, Mestre ha aclarit que amb aquest acord –que contempla l’ensenyament en línia per a totes aquelles assignatures en les quals siga possible– s’ha aconseguit “una cosa molt important, que és salvar les pràctiques, que són fonamentals”. Ha al·ludit expressament a les de laboratori, les competències del qual no poden ser adquirides mitjançant altres activitats.

Sobre les pràctiques sanitàries, ha apuntat que “hem volgut salvar-les en la mesura que siga possible”. “És cert que no estan anant tots, però sí les dels últims cursos. Ara la situació en la Comunitat és bastant complexa, però volem, en la mesura que siga possible, que les pràctiques sanitàries es recuperen totalment perquè són importants per a formar a aquests professionals”, ha insistit.

A més, ha fet notar que “sí que es pot anar a la universitat, ja que les pràctiques i la investigació continuen”. “El que estem fent –ha asseverat– és donar suport a la mesura de la Generalitat de reduir la mobilitat de la societat”.

REVISIÓ EN LA TERCERA SETMANA DE FEBRER

La dirigent universitària ha recordat que l’acord sobre l’assistència preveu revisar la situació la tercera setmana de febrer i l’esperança dels rectors és, si no és possible fer-ho ja des de l’1 de març –“desgraciadament no podem anticipar com evolucionarà la pandèmia”, reconeix–, poder reprendre després del període de Falles (que aquest any no es festejaran a la ciutat) “almenys” el model híbrid que es venia emprant abans de l’increment de contagis: reducció d’aforaments i classes en línia en setmanes o cursos alterns.

Mavi Mestre ha recalcat que els equips rectorals se senten “orgullosos d’haver pogut combinar salut i qualitat en la docència” i ha agregat que continuen treballant en això perquè “l’objectiu principal és la salut de les persones, però un altre fonamental és que aquestes promocions d’estudiants, en cadascuna de les titulacions, no isquen estigmatitzades, sinó que siguen títols igual de vàlids i amb les mateixes competències, com si la Covid no haguera passat per ells”.

Mestre ha recalcat que els estudiants estan rebent “una docència de qualitat perquè cap estudiant s’ha quedat arrere per no disposar la connexió necessària per a accedir a aquesta formació en línia”. Ha posat com a exemple que la UV manté oberta una convocatòria d’ajudes TIC per a alumnes que no tinguen solucionada la connectivitat i ha reiterat que la pretensió de les universitats és que “ningú es quede fora per falta de recursos econòmics”. “No seríem coherents i no donaríem un bon servei publique” si fora així, ha postil·lat.

COL·LEGIS MAJORS

D’altra banda, s’ha referit a la polèmica per l’actuació d’alguns residents en col·legis majors, com el macrobrot originat fa uns mesos després d’una festa en el Galileu Galilei de València.

Sobre aquesta qüestió, ha admés que als rectors “els va fer molt de mal”. “Quins valors tenen eixos estudiants? Em dol pensar que gent universitària que en un futur tindrà càrrecs de responsabilitat en aquests moments no tinga eixa responsabilitat”.

I ha conclòs: “Tots els rectors i rectores rebutgem eixes festes i, per descomptat, la Generalitat ha pres mesures específiques per als col·legis majors. Les normes estan per a complir-se”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 9 =