25n
25N
25N

La Universitat Popular celebra 114 anys amb el programa 'Elles Pensen'

La Universitat Popular celebra 114 anys amb el programa 'Elles Pensen'
19/02/2017 -

La vicepresidenta de la Universitat Popular i regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, ha presentat els actes de celebració de l’aniversari de la Universitat Popular d’enguany, que en febrer compleix 114 anys.

Concretament, el 8 de febrer de 1903 es va inaugurar, per iniciativa de Vicente Blasco Ibáñez, la primera Universitat Popular (UP) de la nostra ciutat, i una de les primeres d’Espanya. “I celebrem el seu aniversari amb un programa d’activitats al voltant del pensament crític, un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’aquesta institució i que ha recuperat la seua vigència com un dels eixos principals amb el projecte municipal del Govern de la Nau per la Universitat Popular”, ha explicat Lozano.

Per a aprofundir en la importància de fomentar el pensament crític per a impulsar una ciutadania activa, la UP ha preparat un programa d’actes que permetrà conéixer millor el paper del pensament crític de les dones en la transformació social. Així, sota el lema “Elles pensen. Idees que transformen en món” al llarg dels pròxims dies del mes de febrer se celebraran dues conferències, un debat i la projecció d’una entrevista-documental.

A banda, també es farà l’edició d’un quadernet que arreplega les conferències dels actes d’aniversari de l’any passat. Uns actes que, de la mateixa manera que enguany, commemoraven l’efemèride d’obrir la cultura i la formació cap a les classes populars en 1903.

En el quadernet es confronten dues mirades separades per 100 anys al voltant de “La impossible neutralitat de la ciència”, la conferència que Gumersindo de Azcárate -jurista, diputat republicà, catedràtic de la Universitat Central, president de la Institució Lliure d’Ensenyament- va donar en 1903; amb la que va donar Maria Ángeles Duran -Premi Nacional d’Investigació i doctora honoris causa per la Universitat de València- el 2016.

Enguany la idea és la mateixa, i en aquest cas serà Llum Sanfeliu –professora d’Història de l’Educació i feminista- qui emularà la conferència que va donar en 1903 Anselmo Arenas –catedràtic de Geografia i Història- des d’un punt de vista actual i adaptat al segle XXI.

Una entrevista a Alejandra Soler i la Universitat Popular de la República, una conferència que duu per títol “Les dones fem història. Cap a la igualtat i la llibertat”, a càrrec de la catedràtica d’Historia Moderna i feminista Isabel Morant i un debat sobre l’actualitat i la memòria del feminisme completaran el programa d’activitats.

Cal recordar que l’acte que es commemora celebrat el 1903 va tenir lloc al centre de Fusió Republicana, un edifici ara desaparegut situat al carrer Llibreters, davant del Palau del Marqués de Dos Aigües. Aleshores, la premsa espanyola es va fer ressò de l’esdeveniment i el va qualificar d’un acte “històric i solemne” al qual van assistir 2.000 persones en una València en què hi havia més d’un 70 per cent d’analfabetisme i on en la Universitat de València no arribaven a assistir a classe ni 1.400 alumnes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =