25n
Orgull
Orgull

La Unió de Consumidors de la Comunitat aconsella als passatgers afectats pels aturs en l'aeroport que reclamen

La Unió de Consumidors de la Comunitat aconsella als passatgers afectats pels aturs en l'aeroport que reclamen
30/08/2019 -

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana als passatgers que puguen veure’s afectats per les vagues convocades en companyies com Ibèria, British Airways, Ryanair i Renfe, que reclamen els seus drets i sol·liciten en els aparadors de les empreses els fulls de reclamació per a sol·licitar les compensacions corresponents, a més d’informar-se en els organismes competents en matèria de consum i en els serveis jurídics de les associacions de consumidors.

En un comunicat, l’entitat ha explicat que les cancel·lacions d’alguns vols i trens previstos produiran retards en altres vols o trens programats i, en tots els casos, es recomana als consumidors que presenten en aqueix moment les reclamacions corresponents o s’informen dels mecanismes per a poder realitzar-ho.

A més, ha assenyalat que si es té contractat un viatge combinat que inclou allotjament, transport o altres serveis, la normativa aplicable és el Reial decret legislatiu 1/2007 de la Llei General per a la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, però si el vol ha sigut contractat per separat la normativa aplicable és el Reglament 261/2004 de la UE.

Aquest Reglament de la UE estableix les compensacions i assistència als passatgers en cas de denegació d’embarque, cancel·lació o gran retard, i diu que els afectats per la cancel·lació de vols tenen dret al reembossament del preu de bitllet, assistència i, en funció de l’antelació amb què comuniquen la cancel·lació respecte a la data d’eixida, una compensació econòmica segons la distància en quilòmetres que oscil·la entre els 250 i els 600 euros.

D’aquesta manera, els passatgers tenen dret a compensació llevat que la companyia aèria informe de la cancel·lació amb dues setmanes d’antelació respecte a l’hora d’eixida; entre dues setmanes i set dies d’antelació si ofereix un transport alternatiu que li permeta eixir amb no més de dues hores respecte a l’hora prevista; i amb menys de set dies d’antelació si el vol alternatiu li permet eixir sense que passada més d’un ara de diferència respecte a l’hora prevista.

“Per tant, als consumidors als qui se’ls estan comunicant la cancel·lació del vol, han de reclamar per escrit a la companyia aèria el reembossament del bitllet i, en funció dels terminis de comunicació de la cancel·lació, la compensació econòmica corresponent, així com les altres despeses que els haja ocasionat”, han indicat des de la Unió de Consumidors. Si el viatger haguera contractat una assegurança de viatge, ha de dirigir-se també a la companyia per a comprovar les prestacions que queden cobertes en la pòlissa.

Així mateix, si es tracta d’un vol cancel·lat dins d’un viatge combinat, l’agència de viatge o organitzador comunicarà al consumidor la modificació o cancel·lació del viatge. El consumidor podrà acceptar les modificacions o optar per resoldre el contracte i cancel·lar el viatge, amb el corresponent reembossament del viatge i, si escau, la indemnització corresponent.

Si realitzada la reclamació la companyia aèria denegara les indemnitzacions establides, es recomana a les persones afectades que acudisquen als organismes de consum i, especialment, a les associacions de persones consumidores, per a presentar la corresponent reclamació o buscar vies alternatives de solució.

Pel que fa als trajectes amb tren, és aplicable el Reglament 1371/2007 del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre de 2007 sobre els drets i les obligacions dels viatgers de ferrocarril. Quan es preveja un retard en l’arribada de més de 60 minuts, el viatger haurà de poder triar immediatament entre el reembossament del preu del bitllet en la seua integritat o en la part del viatge que no s’haja completat i en la part ja completada si aquesta no revist per si sola interés per al viatger, tenint en compte el seu pla de viatge inicial.

En aquest cas, a més, el viatger té dret a ser traslladat al seu punt d’eixida inicial en la primera oportunitat disponible.

També té dret a prosseguir el viatge o continuar-lo per una via alternativa en la primera oportunitat disponible o en una data posterior, a elecció del viatger, en condicions comparables a les inicials. Si la seua opció és continuar el trajecte inicial malgrat el retard, el viatger té dret a rebre una indemnització.

La indemnització mínima en cas de retard ascendeix al 25% del preu abonat pel bitllet en cas de retard de 60 i 119 minuts o al 50% del preu abonat pel bitllet per un retard d’almenys 120 minuts. S’abonarà en un termini màxim d’un mes a partir de la presentació de la sol·licitud. No obstant això, el viatger no tindrà dret a rebre-la si se l’haguera informat del retard abans d’adquirir el bitllet.

Les companyies estan obligades a informar els viatgers dels retards i suspensions de trens tan prompte com disposen d’aqueixa informació.

El secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada, ha mostrat la seua preocupació davant una nova jornada d’aturs “en dies tan assenyalats com una operació retorne que pot afectar milers i milers de passatgers”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + 11 =