25n
25N
25N

La Unió unir demana a Planas una anàlisi real de l'impacte de Mercosur i AVA reclama considerar als cítrics producte sensible

La Unió unir demana a Planas una anàlisi real de l'impacte de Mercosur i AVA reclama considerar als cítrics producte sensible
11/09/2019 -

La Unió ha demanat al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, una “anàlisi real” de l’impacte de l’acord UE-Mercosur en el camp; mentre que l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha reclamat considerar als cítrics com a “productes sensibles” i que s’establisquen barreres aranzelàries que equilibren el mercat.

Així s’han expressat les diferents organitzacions en un comunicat. La Unió ha considerat “de vital importància una anàlisi profunda, que pose en la balança no solament als cotxes, les grans companyies i els bancs, que poden ser els grans beneficiaris, sinó també als milers d’explotacions familiars que poden veure’s negativament afectades”.

Davant la pròxima compareixença de Planas en el Congrés, l’organització ha recalcat els “riscos” que pot comportar l’acord comercial UE-Mercosur per a les produccions valencianes i ha exigit al ministre en funcions que “aprofundisca” en les conseqüències que pot tindre aquest acord “abans de posicionar-se oficialment en la ratificació de l’acord”.

En aquest context, ha posat d’exemple a l’executiu francés, que va encarregar a experts independents un estudi complet sobre l’impacte que aquest acord pot tindre per a la producció gal·la. “Resulta sorprenent en aquest cas que ens tinguem a veure millor representats els agricultors i ramaders valencians i espanyols en l’àmbit europeu pel govern francés que pel nostre”, han criticat.

La Unió s’ha mostrat “cautelosa” i ha demanat que el Govern i el Congrés “no es precipiten” a l’hora de ratificar l’acord. “Es porta negociant 20 anys aquest tema. No tindria sentit haver esperat tant si no s’haguera canviat cap dels impediments més importants per a la precipitació per a la signatura”, han advertit.

VALORACIÓ “TRIOMFALISTA”

Per part seua, AVA-Asaja ha considerat “impropi” d’un ministre d’Agricultura realitzar una “valoració triomfalista” sobre l’acord amb Mercosur “quan existeixen sectors productors europeus que es veuran afectats greument, com és el cas del citrícola, l’arrosser i l’apícola”.

En aquest context, ha assenyalat que les importacions d’aquests països a la UE superen amb escreix a les exportacions de productes agroalimentaris europeus a Mercosur. Concretament, en 2018 es van importar 377.350 tones de cítrics, mentre que es van exportar 27.700 tones, entretant en el cas de l’arròs es van importar 377.350 tones i es van exportar 5.199 tones, ha detallat.

A més, ha criticat que les condicions econòmiques de producció d’aquests països “no són comparables” a les dels productors europeus. A més, ha considerat que el Govern “no està sent honest en afirmar que els interessos del sector agroalimentari de la UE han sigut contemplats en la negociació”, ja que “fins fa poc es desconeixien les condicions de l’acord”.

AVA ha reclamat “mesures aranzelàries estrictes i que els cítrics siguen declarats producte sensible”. A més, els sectors productors com l’arrosser i l’apícola “també es veuran perjudicats per aquest acord i com a compensació únicament es preveuen mesures de contingència que són insuficients”.

“OCULTISME”

El president de l’organització ha assegurat que no estan en contra del lliure comerç, ja que ells són exportadors, però “el lliure comerç no significa que tot val i és necessari realitzar un estudi d’impacte”. “L’ocultisme amb el qual ha sigut elaborat aquest acord és sorprenent i pel que sembla amb el beneplàcit del govern espanyol”, ha criticat.

“La valoració triomfalista de Planas hauria d’haver sigut molt matisada, ja que existeixen sectors sensibles que no s’han tingut en compte. Tal vegada aquesta valoració tan positiva té alguna explicació i és que va ser el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, qui va accelerar la signatura d’aquest tractat comercial, i no és d’estranyar que s’assenyalen únicament els beneficis que tindrà a l’hora d’obrir portes giratòries”, ha denunciat Aguado.

En la mateixa línia, ha sostingut que els qui gaudiran d’aquest tractat “són precisament les grans empreses i inversors espanyols, que faran negoci mentre altres sectors productius, els de sempre, es veuen sumits en la ruïna més absoluta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × cinc =