La Unió de Periodistes creu que el barem d'accés a À Punt "agreuja la desigualtat"

L'organització insta a "corregir-ho" per a evitar "una situació injusta"

Guardar

À punt
À punt

La Unió de Periodistes Valencians ha criticat la "desproporcionalitat" del barem que ha pactat amb els sindicats la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació per a valorar l'experiència en les futures proves d'accés a À Punt i que, al seu judici, "agreuja" encara més la desigualtat per a accedir a la radiotelevisió pública. Per això, insta a "corregir-ho" i anuncia que, si no és així, estudiarà "les mesures oportunes per a evitar una situació injusta".

El col·lectiu professional creu que amb aquests criteris, "fins i tot, s'agreuja la desigualtat entre els extreballadors d'RTVV i la resta de professionals que es va establir per a l'accés a la bossa provisional, i que l'Audiència Nacional va avalar entenent que estava justificat per una situació d'excepcionalitat com era l'obertura del nou ens públic".

Des de la Unió de Periodistes, entenen que aqueixa situació d'excepcionalitat --que va permetre una primera configuració de la plantilla amb més del 75% de treballadors provinents d'RTVV-- "ja no es dóna ara". Per aqueix motiu, expliquen en un comunicat, esperaven --"i així es va parlar amb sindicats i Consell Rector", recalquen-- "un barem més proporcional i just per a garantir que tota la professió periodística valenciana tindrà una oportunitat d'optar a una plaça en À Punt".

"De fet, --continuen-- la proposta final de barem res té a veure amb un primer esborrany que sí que començava a reduir la diferència de puntuació entre els treballadors d'RTVV i À Punt i la resta de periodistes".

La Unió de Periodistes subratlla que "sempre ha defensat la preferència dels extreballadors d'RTVV en l'accés provisional a À Punt, però reconeixent de manera adequada l'experiència professional de tots els periodistes".

"Una vegada parlem de places definitives, també és lògic que la màxima puntuació siga per als treballadors que ja ocupen una plaça en À Punt. Ara bé, això no pot implicar una diferència de tracte desmesurada", argumenten.

En aquest sentit, posen en relleu que el barem de la bossa provisional, als extreballadors se'ls valorava amb 0,07 punts per mes treballat, enfront dels 0,04 punts per als periodistes del sector privat. És a dir, aqueix 0,04 representava un 57% de la valoració de la puntuació per als extreballadors d'RTVV.

En el nou barem que es planteja ara, es parla d'un 50%: enfront dels 0,20 punts per mes treballat en À Punt, els periodistes del sector privat seran valorats amb 0,10 punts, és a dir, el 50% de la puntuació dels millors valorats. "Per tant, s'agreuja una diferència que fins i tot ja van qüestionar els partits polítics en la passada legislatura", insisteix l'entitat.

La Unió de Periodistes insta a fer "una correcció del barem en la pròxima Comissió de Diàleg Social del Sector Públic Instrumental de la Generalitat, on estan representats Consell i sindicats". "Si finalment no hi ha una rectificació del barem, estudiarem les mesures oportunes per a evitar una situació encara més injusta que la plantejada fins ara", adverteixen.

Destacats