25n
25N
25N

La Unió de Llauradors detecta cítrics importats amb pesticides prohibits a la UE en els lineals de supermercats

La Unió de Llauradors detecta cítrics importats amb pesticides prohibits a la UE en els lineals de supermercats
23/09/2020 -

La Unió de Llauradors ha detectat, per segon any consecutiu, la presència de matèries actives de pesticides en els cítrics de Sud-Àfrica i països de Mercosur (fonamentalment l’Argentina i l’Uruguai) l’ús dels quals està prohibit a la Unió Europea, tal com revelen les analítiques efectuades.

L’organització ha procedit de nou a la compra en supermercats de la Comunitat Valenciana de cítrics procedents de Sud-àfrica i Mercosur -que són els que actualment es poden trobar de forma generalitzada- i els ha portat a analitzar a un laboratori homologat.

“Les proves analítiques són contundents una altra vegada”, subratlla La Unió, i de les deu mostres analitzades, el 40% contenia 1 o 2 matèries actives prohibides a la Unió Europea. Entre altres substàncies es troba la carbendazima ja detectada l’any passat, l’ús de la qual es troba prohibit a la UE des de juny de 2016; i com a novetat, en aquesta ocasió s’ha descobert també el propiconazol, el període de gràcia del qual per a la seua prohibició definitiva va expirar també al març d’enguany.

Cal destacar així mateix que en alguns dels cítrics analitzats d’un destacat importador -llimes de l’Argentina- hi ha fins a 11 matèries actives de pesticides, la qual cosa posa de manifest que són menys sostenibles des del punt de vista mediambiental que els nostres. “No s’entén com els supermercats europeus limiten en teoria la presència en les seues fruites a 4 o 5 matèries actives i els d’allí continguen aqueixa xifra tan elevada”, assenyala l’organització agrària.

La Unió insta de nou importadors i a les cadenes de distribució al fet que “rebutgen aquells cítrics dels seus proveïdors que continguen matèries actives de pesticides que no es poden emprar en l’àmbit de la Unió Europea”. Així, tant els importadors com els supermercats donarien mostra de “sensibilitat cap als agricultors valencians, però sobretot davant els consumidors”.

Carles Peris, secretari general de La Unió, lamenta les fallades en els controls que impedeixen detectar aqueixes matèries actives. “Nosaltres, una organització agrària valenciana, amb unes simples analítiques ho hem vist fàcil i no obstant això ni en frontera les autoritats comunitàries i les dels Estats membres ni tampoc en controls interns d’importadors i supermercats s’han adonat”. Això “revela falta d’inspecció i el colador existent”, ha subratllat.

Segons Peris, es torna a demostrar que “estem davant una situació de competència deslleial, discriminació i pèrdua de competitivitat per als nostres productors i també de frau i burla per als nostres consumidors”.

Així, apel·la a “la reciprocitat perquè nosaltres cultivem sota les normes més estrictes en l’àmbit mundial, mentre uns altres ni són tan sostenibles ni assegurances. No podem consentir que entren cítrics importats de països tercers amb de matèries actives l’ús de les quals està prohibit a la Unió Europea”.

La Unió afirma que països com Sud-àfrica utilitzen aquestes matèries actives, l’ús de les quals està prohibit en la citricultura europea, per a conservar la fruita durant el transport en substitució del tractament en fred que és el que garantiria eficaçment que no entraren organismes nocius en la nostra citricultura com és el cas de la Thaumatotibia Leucotreta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − set =

bombers