LA UNIÓ de Llauradors qualifica de ridícula la resposta del Govern a la catàstrofe de la gota freda en la Comunitat Valenciana

Guardar

Vega Baja 1
Vega Baja 1

LA UNIÓ de Llauradors considera que el Reial decret llei 11/2019, de 20 de setembre, pel qual des del Govern central s'adopten mesures urgents per a pal·liar els danys causats per temporals i altres situacions catastròfiques, és totalment insuficient i les quantitats que podrien arribar per als llauradors i ramaders afectats són realment “ridícules”.

La normativa aprovada únicament contempla un pressupost de 13 milions d'euros per al sector agrari de totes les comunitats autònomes afectades i a més vinculat al sistema d'assegurances agràries. Després s'inclou com sempre en aquest tipus de catàstrofes l'exempció de l'IBI -vinculada també a l’assegurança-, la moratòria de les quotes de la Seguretat Social, rebaixes de mòduls i subvenció als avals de SAECA. Segons el parer de LA UNIÓ es tracta de mesures insuficients per a donar una resposta adequada a la magnitud dels danys ocasionats per la gota freda.

Per a pal·liar la pèrdua de renda patida per llauradors i ramaders LA UNIÓ proposarà algunes actuacions al Govern. En aquest sentit, sol·licitarà que la totalitat de la franquícia de les assegurances agràries en els danys indemnitzables produïts per un sinistre tan extraordinari com el d'aquesta última gota freda provinga dels fons del Govern de l'Estat, el mateix que per exemple succeeix amb el cas dels danys en un habitatge.

Aquesta organització agrària també reclamarà una línia d'ajudes específica per al cultiu d'hortalisses, molt implantat a la comarca de la Vega Baixa però on l'índex d'assegurament no passa del 7%. També considera que cal donar suport al col·lectiu de ramaders ja que la retirada de cadàvers d'animals no queda contemplada tampoc en les ajudes governamentals.

Segons el parer de Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ “aquelles produccions d'explotacions agràries amb un baix índex d'assegurament com a conseqüència d'una inadequació de l'assegurança agrària combinada respecte a la realitat del cultiu i necessitats dels productors, tal com ocorre amb certs cultius hortícoles, han de beneficiar-se de les ajudes establides en el Reial decret llei”.

Carles Peris assenyala que “el Govern diu que l'assegurable no és indemnitzable i que no dóna més ajudes perquè ja tenim l'assegurança agrària, però oblida que hi ha moltes línies que no es contracten perquè l’assegurança no s'ajusta a la realitat i resulta poc útil”. Peris insisteix en la contradicció del Govern davant aquest tipus de catàstrofes o sequeres o altres circumstàncies extraordinàries “en escudar-se amb el fet de no donar ajudes excepcionals perquè ja està l’assegurança i després dir que cal ajustar-les i pujar les tarifes o rebaixar les cobertures perquè en aquests últims anys s'han hagut de pagar situacions extraordinàries”.

El secretari general de LA UNIÓ conclou amb rotunditat que “si el Govern no desitja donar ajudes excepcionals, ha d'apostar per tindre una assegurança agrària que realment siga una resposta justa i eficaç a aquest tipus de situacions i ara com ara, no ho és, almenys en tots els casos”.

Destacats