25n
Orgull
Orgull

La Unió alerta del "risc de perdre" 137 milions d'euros de fons europeus del Pla de Suport Vitivinícola 2019

La Unió alerta del "risc de perdre" 137 milions d'euros de fons europeus del Pla de Suport Vitivinícola 2019
03/09/2019 -

La Unió de Llauradors ha advertit aquest dimarts del “risc de perdre” prop de 137 milions d’euros de fons europeus del Pla de Suport al Sector Vitivinícola d’Espanya (PASVE) 2019.

Segons explica l’organització agrària en un comunicat, les dades de pagaments realitzats pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), a data 25 d’agost, apunten a una despesa realitzada en les diferents mesures del PASVE –en promoció en països tercers, reestructuració i reconversió, inversions i destil·lació de dubproductes– de 73,5 milions d’euros, de manera que “quedarien menys de dos mesos per a executar la resta de fons, és a dir, altres 136,9 milions d’euros”.

Des de La Unió consideren que si bé, habitualment, el ritme d’execució s’accelera de manera important en aquesta última fase de l’exercici, la veritat és que “l’execució actual està bastant per davall de la mitjana dels anys anteriors i molt lluny de la 2015 i 2016, en els quals sí que es van gastar la totalitat dels fons”.

L’organització assenyala que “només es presentava a aquesta data una pitjor execució en la campanya passada”, quan es van perdre 48,9 milions d’euros del total de 210,3 milions d’euros que anualment la Unió Europea posa a la disposició del sector del vi d’Espanya a través del PASVE, com ja es va destacar.

De confirmar-se una nova pèrdua de fons, s’afegiria a les que ja es van produir en el PASVE anterior en les campanyes 2014 (18,6 milions d’euros); 2017 (8,4 milions d’euros) i 2018 (48,9 milions d’euros), lamenta l’entitat.

Davant aquesta situació, La Unió creu que “han de superar-se les actuals ineficiències tècnic-administratives o introduir nous mecanismes en la distribució de fons que permeten un major aprofitament dels recursos”. Igualment, apunta que seria convenient donar una major flexibilitat a certes mesures, com a promoció i inversions, per a facilitar la participació de les petites i mitjans cellers.

En qualsevol cas, reclama una implicació del sector i de les Administracions i les reformes que siguen necessàries per a evitar pèrdues de fons. “No podem traslladar a Brussel·les la sensació que al nostre sector no li fan falta aquests recursos, i molt menys amb els problemes de valoració del producte, raïm o vi que patim molts viticultors”, subratllen des de l’organització, adverteix.

“Seria molt perillós de cara a la negociació de la futura fitxa financera del PASVE per a Espanya que no està definitivament tancada fins a l’aprovació de la Reforma de la PAC i els seus pressupostos”, afigen.

Per a La Unió, aquesta situació és “un motiu més” per a manifestar-se aquest pròxim dijous 5 de setembre a Requena per a denunciar la situació dels productors de raïm de vinificació i per això anima a participar en aquesta.

Cal recordar que la Coordinadora Llauradora del País Valencià-COAG, La Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-ASAJA i la Federació de Cooperatives Agroalimentàries han convocat per al 5 de setembre una gran tractorada a Requena contra l'”amenaça d’una tremenda baixada dels preus del raïm cava i la crisi perpètua del sector vitivinícola en el seu conjunt, amb uns preus que no aconsegueixen els costos de producció”.

La protesta arrancarà a les 11.00 hores en la Plaça Juan Grandia al costat del monument a la verema de Requena, on les organitzacions esperen reunir a “tots els agricultors de la comarca a una protesta multitudinària”, en una tractorada que recorrerà tota l’Avinguda Raval i tornarà al monument.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 20 =