El Grup GAMA, eina clau contra el masclisme a València

Des de la seua posada en marxa com a unitat independent en 2016, les dades d'efectivitat han "augmentat exponencialment"

Guardar

Grupo GAMA Facebook
Grupo GAMA Facebook

"L'efectivitat del grup GAMA és exponencial". Així resumia Aarón Cano, el responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana de València, el balanç dels primers tres anys d'aquest cos de la Policia Local; la unió, en una unitat independent, de 50 efectius dedicats, en exclusiva, a l'atenció i protecció de les víctimes de violència masclista.

Les xifres que ofereix el balanç de Grup d'Ajuda davant els Maltractaments (GAMA) són positives, encara que manifesten una realitat negativa: la violència masclista en el Cap i Casal està present i activa, i porta al fet que 600 dones estiguen, actualment, protegides pel sistema. Per part de la Policia Nacional hi ha, aproximadament, altres 600: "Superem les 1.200 dones protegides a la ciutat de valència, una xifra, realment, insuportable. La qualitat democràtica es ressent amb aquestes xifres", va asseverar Cano.

Quan es parla de la Unitat GAMA, usualment se sol parlar de la seua creació en 2016. Encara que donat el seu canvi i evolució a partir de llavors es coneix així, la realitat és que el nom de GAMA naix molt abans, en 2003. Fa ja 16 anys, durant el tercer govern popular de Rita Barberà, es va inaugurar aquesta unitat. No obstant això, segons va relatar Sandra Gómez, no era una unitat operativa pròpiament dita.

La vicealcaldessa va assegurar no entendre, durant el balanç, per què no va obtenir abans aquesta dedicació exclusiva: "Inexplicable". Des de la seua creació i fins al canvi del Govern de la Nau en 2016, GAMA es 'repartia' entre les diferents unitats de la Policia de Barri; devien compaginar el treball habitual en les seues zones amb la de protecció a víctimes de violència masclista: "Els delictes de violència de gènere eren i són el principal problema, tant per la gravetat com pel nombre de delictes que pateixen les dones de la ciutat. Per això, era incomprensible que no s'haguera posat com a prioritat aqueixa protecció a les mates. Per això es va crear".

Tres anys de salt qualitatiu

Així, des de 2016 la Unitat GAMA, amb els seus actuals 50 agents, tenen dedicació exclusiva i formació adequada per a atendre i protegir a les víctimes de violència de gènere.

Des del seu 're' creació, el sistema ha protegit a 2.078 dones, entre les quals es troben les 600 actuals. Segons Protecció Ciutadana, ara "s'atén el doble de víctimes"; de dos a quasi quatre diàries en aquests tres anys. Però ressalten, sobretot, la qual cosa creuen que és "un dels fets més preocupants".

En 2015, abans de la unificació de GAMA, a València es va detenir a 18 persones per incomplir les ordres d'allunyament amb les víctimes; en 2019, amb dades fins a agost -només huit mesos de l'any-, s'ha passat a detenir a 105. Unes xifres que no indiquen, necessàriament, un augment d'aquests trencaments, sinó també una major efectivitat per a identificar, atendre i detenir.

No obstant això, apunten, GAMA no sols serveix per a l'acció policial, també per a la 'volta' a la vida normal, en la mesura que siga possible, de les dones que han sigut víctimes. Per això, des d'ací es treballa amb els Serveis Socials, que han passat de les 1.079 atencions en 2015 a 2.118 fins a octubre d'enguany. Assistències per a ajudar a les dones a la "reintegració, reinserció i tornada a la normalitat en les seues vides".

Proximitat

En una entrevista d'Aarón Cano a València Extra, aquest assenyalava desconéixer el "nombre concret" de policies necessaris per a GAMA. Segons va assenyalar, es busca identificar les "necessitats" per a aplicar els recursos necessaris per a elles. "Ara no sabria dir si ens fan falta, 10 persones més, 20 o 30". Si va assenyalar, no obstant això, que GAMA serà un "element prioritari" durant la legislatura per a la seua àrea. Encara que li agradaria que les condicions socials de València feren innecessària la Unitat GAMA, assegura, continuaran apostant per la "proximitat". Una proximitat que ha transformat la relació de les víctimes de violència de gènere amb la policia: d'unes 20.000 atencions telefòniques abans de la creació, s'han passat a 11.167 fins a octubre; al seu torn, augmenta any a any les visites domiciliàries, la "proximitat física"; enguany, 1.254 visites.

Una de les qüestions pendents ara és una localització pròpia per a la Unitat. Una cosa contemplada en els Pressupostos Participatius de València per a 2020, però que necessita sumar suports entre els ciutadans per a tirar avant. Alguna cosa que no estava inicialment contemplat en el programa del Rialto, però que consideren important com per a assegurar la seua duta a terme: "Si no reuneix votacions, no es farà enguany. Però sí en la legislatura".

Destacats