25n
25N
25N

Una ocasió perduda per a recuperar drets

20/02/2017 -

Seguisc sense donar crèdit a què ha passat recentment en el Congrés, la proposta per a derogar la Llei Montoro presentada per Units Podem ha sigut rebutjada pels vots en contra del PP-Ciutadans i la “inesperada” abstenció del PSOE, que ha enganyat als seus votants.

No haver aprovat la derogació de la mal anomenada Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local significa haver perdut una ocasió fonamental per a recuperar l’autonomia municipal. A pocs mesos de l’equador de la legislatura molts governs que volen realment provocar canvis positius per a la ciutadania es troben amb moltíssimes traves per a portar avant els seus projectes per les grans limitacions d’aquesta llei, especialment a l’hora de contractar personal, que es tradueixen en molts casos en la privatització dels serveis públics.

Sens dubte, el PP va deixar les coses lligades i ben lligades. Quan van arribar al govern de la majoria de les administracions no van perdre el temps a privatitzar tot el que fóra rendible -per a les empreses, clar-. Després van suprimir llocs de treball al·legant que ja no eren necessaris, la qual cosa era certa perquè ara eren coberts per treballadors i treballadores en precari de l’empresa de torn que haguera sigut agraciada amb la contracta pertinent. La privatització de serveis públics comporta un major cost per a l’administració, un pitjor servei i una elevada precarietat laboral.

Però com la privatització dels serveis públics està molt lluny de tenir com a objectiu l’interés general i per si de cas canviaven els governs i a aquests se’ls ocorria acabar amb aquest desgavell irracional i insostenible, es va fer necessària la Llei Montoro que, entre altres, limita la contractació de personal per a obstaculitzar la remunicipalització dels serveis públics privatitzats. Lligat i ben lligat.

Així i tot existeixen possibilitats de revertir, encara que no amb la mateixa facilitat de no haver-hi restriccions i açò per no parlar de l’important que és poder contractar més personal per a donar un millor servei des de l’Administració. La derogació de la Llei Montoro haguera sigut una oportunitat d’avançar més, quatre anys passen molt de pressa i no es poden deixar els temes per a demà. L’administració local és la més propera a la ciutadania i és la que pot, en primera instància, garantir els drets i solucionar els problemes dels seus veïns i veïnes, per això des d’Esquerra Unida sempre hem demanat més finançament i més competències. La Llei Montoro va servir per a tot el contrari. La ciutadania ha perdut una gran oportunitat per a recuperar drets.

Rosa Pérez Garijo

Vicepresidenta 4ª de la Diputació de València i Diputada delegada d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 1 =