Una mirada als protagonistes de 2017

Fem un repàs dels principals temes d'actualitat de la mà de les Entrevistes 2017

Guardar

mic-2971420_1920
mic-2971420_1920

A punt de tancar un any 2017 carregat d'actualitat, les càmeres de València Extra ens deixen el testimoni directe d'algunes de les entrevistes més destacades de 365 dies intensos, emocionants seguint el dia a dia informatiu de la nostra terra. Hui volem posar el punt final a l'any amb les entrevistes i els temes que més ens preocupen d'aquest 2017.

La violència de gènere i les polítiques de dependència

És sens dubte un dels principals problemes de la nostra societat. En aquest 2017 56 dones i fills han perdut la vida en mans de les seues parelles, una dada desoladora i encara més si ho vam sumar al global. Des de l'any 2003, 918 dones han sigut assassinades. València Extra va tenir l'oportunitat de parlar amb la Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

"Cada vegada que maten a una dona és un moment molt dur, són eixos moments en els quals la ràbia et pot i has de fer el minut de silenci, llavors t'adones que en aquesta societat queda molt per a fer" comentava Mónica Oltra als micros de València Extra.

La Conselleria d'Igualtat ha presentat enguany el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, tot un referent nacional dins de les polítiques del Govern del Botànic. De la mateixa manera, les xifres de dependència parlen per si soles. El gir en aquestes polítiques és de 180 graus tal com ens va detallar la Vicepresidenta, Mónica Oltra.

"Vam fer un pla de xoc que suposava aproximadament incloure en el sistema 1.200 persones al mes per a acabar amb la llista d'espera en 3 o 3,5 anys i ho vam fer amb dificultats afegides. Una d'elles va ser que teníem una cessió il·legal de treballadors dins del sistema de dependència que encara estem arreglant i estem substituint aquests treballadors per funcionaris" explica Oltra.

L'infrafinançament de tots els valencians i valencianes

Sens dubte un altre dels problemes clau que afecta el País Valencià és la situació d'infrafinançament endèmica. Els valencians i les valencianes van eixir al carrer en una manifestació que va fer història però encara la situació es troba més congelada que mai. Precisament d'aquesta situació ens va parlar alt i clar el Conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

"La realitat és que tenim 264 euros menys per càpita, és a dir, per persona, menys que la mitjana de les Comunitats Autònomes. L'any 2017, una vegada s'ajunta tot el finançament que s'aporta pel sistema i dos anys abans. Açò vol dir que durant 2 anys el senyor Montoro n'ha tingut 1. 500 milions dels valencians que ha tingut ell i ha fet el que li ha donat la gana. Aquest sistema és un sistema pervers ho mires per on ho mires i des de la perspectiva valenciana molt més, significa que tenim menys recursos.", comenta Soler.

I en les Corts...

L'infrafinançament ha ocupat també gran part de l'activitat parlamentària de les Corts. Tant és així que tots els partits han recolzat aquesta situació i novament el PP ha entrat en contradicció quan va decidir no acudir a la gran manifestació dels valencians i les valencianes. Les Corts han viscut un 2017 intens amb l'aprovació de lleis molt significatives. València Extra va tenir l'oportunitat de parlar amb el President de les Corts Valencianes, Enric Morera.

"Les Lleis més importants són les de Pressupostos, són les lleis més importants. Però sí que em quedaria amb el dictamen, que no és exactament una llei, de la Comissió de víctimes del metre que venia a reparar una mala praxi, una mala gestió, una situació de certa injustícia. El dictamen crec que va ser un dictamen d'altura que reparava un error, un error de l'atenció dels poders públics tenint en compte que un accident es pot produir en qualsevol moment i els responsables públics han d'estar a l'altura" comentava Morera sobre algunes de les accions més destacades de les Corts.

El canvi climàtic

El canvi climàtic cada vegada és una realitat més palesa. Hem viscut un dels anys més secs en anys i tant govern com a empreses han de començar a fer un gir a les seues polítiques per a cuidar el nostre planeta. València Extra va conversar d'este i molts altres temes amb la Consellera d'Agricultura, Elena Cebrián.

"Un complement fonamental per a nosaltres és que la política de prevenció vaja de la mà amb una nova política de gestió forestal sostenible, que té com a objectiu en primer lloc recuperar la capacitat protectora que té el bosc del sòl, de la terra. L'objectiu és aconseguir uns boscos que tinguen la capacitat de resistir millor i de fer front a un foc" comenta Cebrián.

L'Albufera és sens dubte un dels nostres tresors naturals i per eixe motiu, València Extra va voler fer una entrevista en un entorn tan especial amb el Regidor de l'Albufera, Sergi Campillo.

"En els últims anys, fa dos anys va començar a aparéixer la vegetació subaquàtica i açò és perquè s'ha millorat els sistemes de depuració. Feia dècades que no es veien i ara estan començant a eixir" ens avança Campillo.

La mobilitat a València

València ha fet un gir de 180 graus amb l'entrada del Govern de la Nau. L'àrea de mobilitat sostenible de l'Ajuntament de València ha treballat per posar de nou a València en el mapa gràcies al seu anell ciclista o la futura conversió en zona de vianants de la Plaça de l'Ajuntament de València que s'ha convertit en una de les propostes més votades dels pressupostos participatius de la Capital del Túria a través de DecidimVLC

Giussepe Grezzi també ha passat per les càmeres de València Extra on ha compartit sensacions de l'equador del govern de la Nau. "L'anell ciclista ja és un projecte molt avantguardista dins del panorama espanyol. Hi ha un referent molt interessant que és Sevilla que va fer un pla del retorn de la bici l'any 2006 i de fet, segons el rànquing mundial va ser la quarta ciutat on millor s'anava amb bici en 2013. València aspira a ser una capital mediterrània de la bici, i per açò fa falta establir una xarxa d'infraestructures, amb molta qualitat i l'anell ciclista respon a eixes necessitats i a eixe objectiu" recalca Grezzi.

Falles, Patrimoni de la Unesco

En aquest particular repàs de l'any no podem deixar un dels reconeixements més significatius per a la nostra cultura i festes. Les Falles han sigut declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. A València Extra, parlem amb el President de Junta Central Fallera i Regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset.

Carismàtic i un apassionat per les tradicions, és innegable que parlar amb Pere Fuset ja transmet un trosset de l'afecte que sent per aquesta festa de tots i totes. " Hem aconseguit eixe èxit col·lectiu de patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco, un reconeixement al treball de moltíssimes persones, valencians i valencianes que al llarg del temps han treballat per a posar la nostra festa en el mapa i pense que és una bona oportunitat perquè comencem a valorar-la en el conjunt de la societat valenciana i els primers que ho hem de fer, som els propis fallers" comenta Fuset.

Acomiadem un 2017 carregat d'actualitat per a donar la benvinguda a un any 2018 ple de moltes novetats i sorpreses que els presentarà València Extra molt prompte. Gràcies per seguir al costat de nosaltres l'actualitat d'enguany.

Destacats