Una gestió transparent per a empoderar a la ciutadania

Cada vegada més ajuntaments se sumen a la política oberta de dades perquè els ciutadans participen més activament en els assumptes públics

Guardar

Una gestió transparent per a empoderar a la ciutadania

Les mesures en matèria de transparència són cada vegada més rellevants en províncies i municipis. En aquest sentit, el concepte d'open data, o política de dades obertes, està costant que arribe a algunes administracions públiques. Però no és el cas de Godella, que va crear el seu Portal de Transparència en 2012 i impulsa cada vegada més iniciatives per a incrementar la participació dels veïns en els assumptes administratius.

L'última novetat que ha desenvolupat el seu Ajuntament inclou una nova eina amb la qual els veïns poden conéixer de manera detallada els comptes del consistori: el Visor Pressupostari.

Aquesta iniciativa, que ha sigut impulsada des de la regidoria de Transparència i subvencionada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, posa a la disposició de la ciutadania d'una manera "àgil i fàcil" els comptes de l'Ajuntament des de l'any 2012.

"L'Ajuntament sempre ha publicat els expedients d'aprovació dels pressupostos de les diferents gestions, però hem afegit aquesta eina perquè el ciutadà del carrer puga consultar aquestes dades de forma àgil i fàcil d'entendre", explica Joan Alonso, regidor de l'àrea. A més, recorda que són moltes les mesures que s'estan duent a terme per a aconseguir una institució més transparent, com per exemple els pressupostos participatius, la publicació de l'ordre del dia perquè els veïns puguen acudir als plens si es tracten temes del seu interés, i la publicació de l'agenda de l'Ajuntament.

La funció principal del Visor és detallar les despeses d'acord amb la classificació econòmica que estableix la legislació (dividint en Capítols, Articles, Conceptes, etc.) i també segons la classificació per programes que també estableix la legislació (serveis municipals bàsics, seguretat, cultura, promoció de l'ocupació, etc.). A més, permet comparar el nivell d'execució pressupostària dels diferents anys.

Calculadora pressupostària

Altra de les característiques d'aquesta nova eina és la incorporació d'una calculadora pressupostària amb la qual cada persona que entre en la web puga conéixer, de manera hipotètica, quina aportació econòmica fa amb el pagament dels seus impostos. D'aquesta manera, se cerca que el ciutadà conega d'una forma més directa a què van destinats els seus diners i en quin percentatge.

D'altra banda, al visor s'ha incorporat també una altra informació rellevant econòmica i pressupostàriament i que ja s'anava publicant en el Portal, com els informes de morositat, el període mitjà de pagament a proveïdors, els costos de serveis, la liquidació del pressupost, el compte general, i els expedients específics d'aprovació de cada pressupost.

La participació ciutadana, vital per a l'Administració

Alonso insisteix en la importància que té la implicació dels veïns en l'esfera política i com una gestió transparent ajuda a augmentar-la. Per açò, considera que aquestes noves mesures són "eines per a empoderar a la ciutadania".

"Aquesta iniciativa permet acostar la nostra tasca diària als ciutadans. Que coneguen com treballem i, al final, que ens vegen més propers", afig l'alcaldessa del municipi, Eva Sanchís. D'una altra forma, comenta, "és impossible que la gent participe en la vida política si no coneix el seu funcionament, i la transparència forma part d'açò".

Forma part, també, de la lluita contra la mala gestió, afirma: "la transparència i la participació són el millor antídot contra la corrupció". En el cas d'aquesta localitat, la creació del Portal es va aprovar per unanimitat, encara que l'alcaldessa expressa la seua preocupació que quan hi haja un canvi de govern l'acord no perdure. "Volem assegurar-nos que l'oposició també ho aplique quan li toque, que no quede tot en paper mullat", comenta.

Així mateix, tots dos coincideixen que els habitants de Godella estan responent favorablement a les novetats. I és que ara quasi totes les gestions que requerien que els veïns es traslladaren a les administracions es poden fer des de casa: votar els pressupostos participatius, proposar inversions, consultar els horaris del transport públic... Fins i tot, si algú vol informar d'una incidència, pot fer una foto i enviar-la a l'Ajuntament a través de la seua app. "Estem posant a la disposició de la ciutadania moltes eines, però cal convéncer-la d'usar-les i de fer-se més partícip de la política, que costa més", afirma Sanchís.

"Segons les anàlisis de la nostra pàgina web, hem pogut veure que el Portal de Transparència és la quarta secció més visitada, encara que no hem tingut un feedback directe encara", informa el regidor. L'objectiu principal del Portal de Transparència ara és, explica, que la ciutadania "comence a interessar-se en aquests assumptes, a entrar en ells".

Tercers en transparència

Segons l'observatori sobre Transparència, Governació i RSC elaborat per la Universitat CEU Cardenal Herrena, l'Ajuntament de Godella és el tercer més transparent de la província de València i el vuitè de tota la Comunitat Valenciana.

El municipi (63,46%) es troba per darrere dels Ajuntaments de València (84,62%) Elx (71,15%), Castelló, Alacant i Alzira (67,31%) i Borriana i Sant Vicent del Raspeig (65,38%). És més, si es té en compte la densitat de la població, Godella seria el primer municipi en transparència en aquelles poblacions amb menys de 20.000 habitants.

Encara així, el regidor de Transparència no es dóna per satisfet: "aquestes dades no ens faran conformar-nos, però sí que posen de manifest que estem en una bona línia de treball, sobretot si ens comparem amb altres poblacions del nostre mateix índex d'habitants", destaca.

Destacats