Una exposició per a reivindicar el paper de la dona en el món de la ceràmica a Manises

Aquesta migdia s'ha inaugurat la mostra “Els dónes a la indústria de la ceràmica de Manises” en el Museu Comarcal de l'Horta Sud

Guardar

IMG_20210908_124847
IMG_20210908_124847
Pretendre visibilitzar el que es s'ha invisibilitzat durant anys en el món de la ceràmica. Aqueix l'és objectiu de l'exposició "Els dónes a la indústria de la ceràmica de Manises", que ha sigut inaugurada aquest migdia en el Museu Comarcal de l'Horta Sud situat en la localitat de Torrent. La mostra fa un recorregut històric en el qual s'observa el paper de les dones en la ceràmica a Manises i com aquest s'ha anat transformant al llarg del temps, així com ha guanyant una certa visibilitat, encara que no completa del tot encara.En aquest acte han intervingut la presidenta de la Mancomunitat Horta Sud, Eva Sanz i l'alcalde de Manises , Jseús Borrás. A més, ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Torrent, Jesús Ros, així com de diversos representants municipals de totes dues localitats. L'exposició ve a càrrec d'una iniciativa de l'Ajuntament de Manises, que opta a convertir-se en Ciutat Creativa de la UNESCO."Pretenem que tota la comarca conega la nostra cultura, les nostres tradicions i la nostra manera de ser. I hui som ací en un moment especial per a Manises en el qual la Mancomunitat dóna tot el seu suport perquè siga Ciutat Creativa per la UNESCO. Els desitgem molta sort i sabem que darrere hi ha molta faena, que a més ajudes ajuda a col·locar a la comarca en el punt que es mereix", ha expressat Sanz.D'altra banda, l'alcalde de Manises ha destacat la perspectiva de l'exposició, ja que "és important reconéixer el treball de les dones que hi havia a les fàbriques de ceràmica, perquè era considerat com un treball d'homes. Borrás ha afegit que fins i tot "havien dones que treballaven a casa perquè havien de cuidar dels xiquets, tot al mateix temps. Era una barbaritat i aqueix és el reconeixement que volem fer".Tots els registres documentats dels segles XIV-XVIII, tal com detalla l'exposició, indiquen que la dona és present únicament en estadis determinats de la societat patriarcal i molt especialment en absència de l'home cap de família o quan convé que es responsabilitze, en igualtat amb el marit, del pagament ajornat d'un compromís de caràcter econòmic.L'exposició es podrà visitar del 8 al 15 de setembre de 2021 en el Museu Comarcal Horta Sud, al Carrer Mare de Déu de l’Olivar 30 (Torrent) de dilluns a divendres de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. Manises és la localitat protagonista de la celebració #20anys20pobles. Una exposició conjunta que pretén mostrar tot el patrimoni dels municipis que formen part de la comarca Horta Sud.

Materials històrics

L'exposició inclou una sèrie d'elements històrics que repassen la història i la trajectòria de les dones en aquest món de la ceràmica, concretament, a la ciutat de Manises. En finalitzar l'acte d'inauguració, s'ha projectat un vídeo, un dels pocs materials audiovisuals que queden sobre aquest aspecte, sobre l'origen i i la manera amb la qual s'elaborava la ceràmica en aquesta localitat.El vídeo data de l'any 1940, per tant de l'any posterior a la guerra civil que va finalitzar amb una dura postguerra i l'inici de la dictadura franquista. En aquesta projecció, s'observa com no ix cap dona en cap de les tasques relacionades amb aquesta professió. A més, tracta d'aparentar una certa ‘normalitat’ en un moment en el qual tant la ciutat de Manises com la resta del país es trobava en una profunda crisi.La realitat de l'època apunta, no obstant això, al fet que la majoria de les dones es dedicava a la pintura una vegada ja estava elaborada la ceràmica. Amb el pas del temps, les dones cada vegada van anar guanyant terreny en diferents aspectes de la professió gràcies a l'escola de ceràmica, que permetia a les dones formar-se no sols per a pintar."En la postguerra les dones havien de traure's un sobresou d'on fora, donada la situació del moment.Des dels anys 60, les dones sí que han anat entrant en laboratoris i en llocs de major responsabilitat. El pròxim objectiu és aconseguir recaptar materials sobre l'època de la Segona República", ha conclòs la presidenta de la Mancomunitat.
Destacats