Un terç dels respiradors espanyols porten firma valenciana

L’empresa valenciana Temel que amb quinze treballadors i l’aval de 45 anys d’experiència és junt a una altra empresa madrilenya, l’única fabricant espanyola de respiradors homologats

Guardar

sanidad_archivo
sanidad_archivo

El mercat dels respiradors fins fa uns mesos tenia un volum escàs a Espanya: unes 300 unitats a l'any, que es repartien entre les dues úniques empreses espanyoles amb aquesta mena de producció. D'aquesta manera, la signatura valenciana Temel, situada en el barri de Marxalenes, en la capital del Túria, atresora avui dia les esperances de milers d'afectats pel coronavirus produint un terç dels respiradors a Espanya.

Temel, és, al costat d'una altra empresa madrilenya –Hersill-, l'única fabricant espanyola a produir respiradors artificials homologats. Entre les dues, abans del coronavirus produïen uns 300 respiradors, però ara, a causa de la situació extraordinària, aquestes xifres són totalment insuficients per a cobrir la demanda, amb més de 1.200 persones ingressades per coronavirus en l'UCI només als hospitals de Madrid des de les últimes setmanes i moltes d'elles necessitades d'equips de respiració assistida.

Ramón Salvador, director comercial de la valenciana Temel, declarava a eldiario.es estar «desbordats» per la situació. Detalla que el volum de respiradors que es venien a Espanya a l'any era de 300, dels quals ells fabricaven la tercera part, però que amb més de mil persones ingressades en vigilància intensiva sols a Madrid, és insuficient i es necessita produir més. D'aquesta manera, la seua producció anual està entorn de les 100 unitats, però amb la crisi que ha provocat en la Sanitat espanyola la pandèmia del coronavirus, des dels ministeris d'Indústria i Sanitat, s'estan posant esforços a impulsar la fabricació a gran escala d'aquests respiradors per part d'aquestes dues empreses espanyoles, "ja que altres multinacionals del sector no tenen fàbrica a Espanya i molts països han restringit la seua eixida", segons les paraules de la Ministra d'Indústria en una roda de premsa de la setmana passada.

La indústria en aquest moment és indispensable. Parlem d'una economia de guerra que s'està reinventant per a canviar els nostres processos productius i ajudar a fabricar productes indispensables per a salvar vides. Reyes Maroto, ministra d'Indústria
Abans de la irrupció de la COVID-19, "les empreses anaven adequant la seua producció evitant el 'stockage' de producte" perquè "era imprevisible una punta de demanda com aquesta", apuntava Salvador, que assenyala que "tota la disponibilitat de producte que teníem l'estem lliurant i fent adaptacions per a tots els equips que siguen possibles". "Ara el més important és agafar el material que hi ha disponible, repartir-lo i posar-lo en els millors punts possibles".

D'aquesta manera, segons com afirmen els responsables de la factoria en Marxalenes, "tots els tallers que fabriquen els productes de Temel estan ara treballant i amb l'ajuda oferta des del Govern i s'està explorant quines altres indústries auxiliars podrien augmentar el nivell de la seua producció". Segons la ministra Maroto, "la idea és que fàbriques d'electrònica, mecànica o automoció elaboren les peces dels dissenys de Temel per a després realitzar ells l'assemblatge, test de qualitat i controls finals". En aquest sentit, per a l'empresa valenciana allò complicat en aquesta situació, és accelerar els terminis d'aquest procés i que a més algunes d'aquestes empreses "estan tancant per la situació en la qual ens trobem".

Altres solucions que han ofert des de Temel és l'adaptació d'uns altres dels seus equips, com els d'anestèsia, perquè siguen utilitzats com a respiradors, per al que el seu servei tècnic s'ha desplaçat als hospitals als quals donaven servei per a adaptar temporalment els equips amb els quals ja comptaven.

Arxivat a:

Destacats