25n
25N
25N

Un software per a estimar el risc de patir càncer de mama arribarà a centres educatius i d'investigació

FISABIO, UPV i ISCIII acorden amb l’ITI distribuir gratis un ‘programari’ que estima el risc de patir càncer de mama

Un software per a estimar el risc de patir càncer de mama arribarà a centres educatius i d'investigació
13/08/2019 -

La Fundació per al Foment de la Investigació Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) han subscrit un acord amb l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI) per a distribuir en entorns d’investigació biomèdica i educatius el programari ‘DM-Scan’, un programa informàtic que ajuda a determinar el risc de patir càncer de mama.

El conveni habilita a l’ITI a distribuir l’eina informàtica de forma gratuïta amb finalitats d’investigació i educatius. L’aplicació informàtica és fruit del treball coordinat d’investigadors de Fisabio, la Politècnica de València i l’Institut de Salut Carles III, detalla la Generalitat en un comunicat.

L’objectiu és estendre la seua utilització en aqueixos sectors per a conéixer amb precisió quin ús fan d’ell els professionals, quan es recorre a ell i amb quines dificultats es troben, per a solucionar-les de forma personalitzada i, en última instància, perfeccionar el programa.

En la seua versió 4.0, ‘DM-Scan’ ofereix noves prestacions, com el processament de mamografies d’alta resolució. També utilitza metodologies de visió artificial, reconeixement de formes i aprenentatge automàtic.

OPTIMITZAR ELS PROGRAMES DE GARBELLAT Als HOSPITALS

L’eina quantifica la proporció de teixit fibroglandular en relació amb la grandària de la mama, en diferenciar-lo del teixit dens del gras (la mama està composta bàsicament de teixit adipós i teixit fibroglandular).

Ofereix així una mesura contínua i més objectiva que la que els facultatius poden tindre a partir de la inspecció visual. Per aquest motiu ‘DM-Scan’ puga ser una eina òptima per a l’estimació del risc de patir càncer de mama.

“La quantificació de la densitat de la mama de cada dona, s’ha incorporat en els últims anys, com a pràctica habitual en els programes de garbellat de càncer de mama, ja que existeix evidència que està relacionada amb el càncer de mama”, ha explicat la coordinadora del Grup d’investigació Equitat en Càncer i Salut Pública de Fisabio-Salut Pública, la doctora Dolores Salas.

Disposar d’una eina automàtica per a classificar la densitat de la mama “pot facilitar el treball del personal facultatiu i homogeneïtzar la classificació de la densitat mamària, la qual cosa repercutirà sens dubte a millorar la qualitat dels programes de garbellat de càncer de mama”.

Aquest programari és el resultat d’una col·laboració iniciada fa anys amb l’estudi ‘DM-Spain’, una investigació sobre factors que modifiquen la densitat mamogràfica en considerar la importància d’aquest fenotip com a marcador de risc de càncer de mama en la qual van participar 3.500 dones de set programes de detecció precoç de càncer de mama (Aragó, Balears, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Navarra i València).

La directora del Centre Nacional d’Epidemiologia en l’ISCIII i coordinadora de l’estudi DM-Spain, la doctora Marina Pollán, ha indicat que l’equip d’investigadors va advertir de la necessitat de disposar d’una eina com aquesta, ja que les utilitzades en altres estudis similars en diferents països presentaven “importants limitacions”.

Així va nàixer la col·laboració de Fisabio i l’ISCIII amb la UPV i “gràcies a la informació recollida en ‘DM-Spain’ i a la professionalitat i bon fer dels investigadors de la Politècnica, s’ha pogut desenvolupar i validar l’eina”.

UN 30% DELS CÀNCERS EN DONES SÓN DE MAMA
El de mama és el tumor més freqüent en les dones (representa el 30 per cent de tots els càncers que afecten les dones). La incidència més gran de casos es produeix en el grup d’edat de 45-69 anys.

A més, el càncer de mama ocupa el primer lloc en mortalitat per tumors en dones, suposant un 15 per cent de les morts per càncer. Malgrat això, és el tumor amb la supervivència més alta en les dones, ja que s’estima que, al cap de 5 anys, la supervivència de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86 per cent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + 10 =

caixaontinyent
Informacion coronavirus
paterna