Un 'Respir' per a les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual

Guardar

Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin
Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin

La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha anunciat que l'Ajuntament de València ha signat un conveni de col·laboració amb l'associació Plena Inclusió CV per valor de 40.000 euros amb l'objectiu d'oferir a les famílies de les persones amb Discapacitat Intel·lectual la possibilitat de disposar de temps de manera alternativa, en situacions familiars complexes, aportant una millora a la qualitat de vida familiar i social, mitjançant professionals i servicis especialitzats de suport, a través del programa de suport "Respir".

"Si pensem en les famílies que tenen una persona amb discapacitat intel·lectual a càrrec seu, de ben segur comprendrem que de tant en tant és necessari respirar un poc per a poder continuar cuidant de la millor manera possible a aquells que ho necessiten, aquesta necessitat és periòdica, quasi permanent, per això la regidoria de Servicis Socials es compromet amb el programa Respir".

En molts casos, les famílies es poden trobar amb dificultats de conciliació familiar, laboral i social, repercussions en la salut física i mental dels membres de la família, escàs suport de la família extensa i de la comunitat i limitació de recursos econòmics. Per això, aquest programa ofereix un servici a través del qual s'atén al familiar amb discapacitat durant un temps determinat perquè la família més propera puga dedicar-los a altres obligacions.

Respir contempla estades programades en les que les persones amb discapacitat intel·lectual gaudeixen d'uns dies de viatge o estances en residències, el que suposa per a elles una alternativa d'oci; o, també, acompanyaments per hores o suports puntuals, una modalitat més flexible i pensada per donar resposta a demandes concretes de les famílies per espais de temps definits i no molt llargs.

Dins d'aquesta última possibilitat hi ha suports puntuals individuals que es presten a través de cuidadors que van, en general, a les llars per a tindre cura de la persona amb discapacitat intel·lectual durant unes hores; o suports puntuals compartits que es faciliten a un grup de persones amb discapacitat intel·lectual ja siga perquè la família té més d'un membre amb discapacitat intel·lectual o amb altres motius. Tal com ha destacat Lozano "les vertaderes beneficiades del programa són les famílies al disposar d'un temps de respir en la cura del familiar".

Arxivat a:

Destacats