caixa popular

Un reconeixement merescut: 50 aniversari del Moviment Veïnal

26/02/2018 -

Que una empresa, comerç, etc tinga la capacitat seguir avançant durant cada dia amb la crisi que hem viscut ..doncs té un gran mèrit, però que una entitat i un moviment sense anime de lucre estiga 50 anys alçant les seues persianes en tot l’estat espanyol… és d’un esdeveniment que tots i totes hauríem de destacar i aplaudir.

Així és, enguany es compleixen els 50 anys del mov. Veïnal en tota Espanya, d’eixes entitats que es van crear abans que votàrem la constitució del 78 abans perquè moltes d’aquestes associacions en la clandestinitat ja s’havien organitzat i sota el nom de caps de pares de família ja lluitaven per valors tan importants com la llibertat, igualtat i per uns barris, ciutats, país més participatius, sostenibles i per unes necessitats bàsiques que no existien en molts racons de la nostra Espanya de finals d’una dictadura. Per una educació pública i de qualitat, contra la droga, per uns accessos a la sanitat pública per a tots i totes, pel riu per al poble i el volem verd, o el saler per al poble, eren alguns d’eixos lemes que van unir al voltant d’eixes associacions veïnals en cada barri o ciutat a persones que anhelaven una societat millor, més igualitària amb més drets i amb moltes coses que conquistar. Durant eixos 50 anys molts d’eixos lemes es van aconseguir, però la lluita continuava després de passar un gran sot quan líders veïnals van passar a formar part d’algunes llistes de partits polítics eixint triats representants del poble pel qual ja no era necessari impulsar eixos mov. Associatius veïnals. Però en eixe temps recorregut, s’ha demostrat que encara que mai se li atorgue el paper que van jugar en els inicis de la democràcia, ni en la consolidació dels drets ciutadans ni tan sols a l’aguant d’una crisi terrible i governs conservadors encara malgrat açò i després de 50 anys aquest moviment viu amb més de 3000 associacions veïnals de les quals unes 400 pertanyen a la nostra Comunitat. Lemes i reivindicacions que es van aconseguir, unes altres que es van oblidar i unes altres que van donar pas en l’actualitat a lluitar, lluitar contra la corrupció, a trencar la bretxa digital, a encadenar-se contra els desallotjaments, a ser David contra Goliat en la posició contra les elèctriques, contra la violència de gènere així com la denúncia pública a l’aplicació de la Llei d’estabilitat pressupostària imposada pel Ministeri d’Hisenda i que ofega més a les administracions més properes evitant que invertisquen en els barris” Els Ajuntaments”.

I açò… malgrat ser un moviment madur, amb moltes coses que reflexionar i que millorar, vam seguir evolucionant i adaptant-nos com podem a la realitat del moment. Una adaptació costosa i difícil, ja que en aquest moment la crisi de valors, l’aposta per la participació digital i l’anonimat en les decisions del disseny dels nostres barris i ciutats fan que se segreste el debat, compartir idees i fa que la lluita continue.

En aquests dies és a València, la celebració de l’assemblea estatal del mov. Veïnal que reunirà a ciutadans i ciutadanes de diferents territoris aglutinats per la confederació Estatal per a seguir reivindicant l’espai que moltes vegades no es concedeixen als i les més d’un milió de ciutadans i ciutadanes compromeses amb les seues entitats veïnals en cada racó del nostre país on es parlarà de temes i reivindicacions que hui en dia segueixen sent lemes de lluita de protesta però també de proposta.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 20 =

som
semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018