Un investigador del CSIC diu que la taxa de mutació de la Covid-19 és baixa

Guardar

Pruebas-test
Pruebas-test

L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), Iñaki Comas, ha evidenciat que la taxa de mutació de la Covid-19, la malaltia que provoca el coronavirus, és baixa i no està relacionada amb la seua virulència.

El projecte, liderat per ell i Fernando González, científic de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, centre mixt del CSIC i la Universitat de València), està basat a emprar eines d'epidemiologia genòmica per a comparar el genoma del coronavirus procedent de pacients infectats i poder així rastrejar el camí que ha anat traçant durant la pandèmia.

Fins ara, l'equip dirigit per aquest biòleg i expert en genòmica ha observat que va haver-hi múltiples introduccions del SARS-CoV-2 a Espanya, però que només unes poques van ocasionar un gran nombre de contagis. "L'explicació podria trobar-se en grans esdeveniments superdispersors, que van facilitar que el virus seguira entre la població", ha asseverat l'expert.

Segons ha assegurat, és clar que "no ha existit" un 'pacient 0' com era d'esperar, ja que els experts han detectat centenars d'introduccions, de l'ordre de 700 pel cap baix, que van generar brots més grans o més xicotets.

"Algunes d'elles van arribar per a quedar-se i han sigut responsables d'un gran nombre de casos en la pandèmia. En total hem detectat 18 genotips, que han sigut responsables d'un 73 per cent dels casos que analitzem. Estem tancant les anàlisis per a poder presentar els resultats al més prompte possible", ha postil·lat.

Per tant, postil·la, si bé va haver-hi múltiples introduccions a Espanya, només unes poques van tindre èxit epidemiològic, la qual cosa es pot deure al fet que van estar associades a "grans esdeveniments superdispersors", els quals van permetre que el virus es mantinguera entre la població.

"És el que estem estudiant ara mateix. També sabem que el virus té una taxa de mutació relativament baixa (dues mutacions al mes) i que cap de les mutacions sembla haver tingut un alt impacte en l'epidemiologia o virulència del virus", ha insistit.

Al seu judici, al contrari que en altres malalties infeccioses, l'esdeveniment de superdispersió és comú i podria estar darrere de l'èxit inicial del virus.

"El terme fa referència al fet que uns pocs infectats són capaços d'infectar a un gran nombre de persones, mentre que la gran majoria no transmet el virus. En el cas del coronavirus s'estima que un 10 per cent dels infectats contribueix a un 80% de les transmissions. Generalment es dona quan una persona infectada es troba amb circumstàncies amplificadores de la transmissió: espai tancat, molta gent, contacte estret sense mascarteta i poca ventilació", ha afegit.

Finalment, el científic ha avisat que és el moment d'actuar contra el coronavirus, ja que si Espanya es manté en els números actuals de contagi, el sistema aguantarà. "La responsabilitat és col·lectiva i individual. Els governs han de posar els mitjans, però els ciutadans han de posar de la seua part per a evitar brots innecessaris. Baixar la transmissió del virus és important si volem obrir amb seguretat les escoles, per exemple", ha resolt.

Destacats