25n
25N
25N

Un estudi de Fisabio pretén reduir al 80% el nivell de pesticides en atmosfera mitjançant el reg localitzat

Un estudi de Fisabio pretén reduir al 80% el nivell de pesticides en atmosfera mitjançant el reg localitzat
04/11/2016 -

El consorci d’investigadors de la Comunitat integrat per l’Àrea de Seguretat Alimentària de la Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Comunidad de Regantes Canal Júcar Túria Sector II l’Alcúdia i les empreses JAP Energéticas Medioambientales SL (coordinadora del grup) i Qualitas, Obras, Servicios e Ingeniería S.L., ha presentat el projecte de recerca que pretén reduir l’ús de plaguicides en l’agricultura.

El projecte, que compta amb finançament de la Unió Europea per valor d’1.334.000 euros, estudia minimitzar l’impacte de l’ús de plaguicides en l’atmosfera fins en un 80% a través de la posada en pràctica d’una nova metodologia d’aplicació menys contaminant, més respectuosa amb el medi ambient i, al mateix temps, més eficaç.

Tal com han presentat les entitats participants en la seu de la Fundació Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ja s’ha realitzat la selecció dels plaguicides i les parcel·les on es realitzarà l’estudi, així com el disseny de la xarxa de reg i les tècniques de monitoratge.

“El sistema es basa en la irrigació localitzada, és a dir, en l’aplicació del plaguicida directament en l’arrel de les plantes, reduint d’aquesta manera el contingut de plaguicides en l’aire en evitar els efectes de deriva, volatilització i arrossegament pel vent”, destaca Clara Coscollá, investigadora de la Fundació Fisabio.

La Fundació Fisabio serà l’encarregada de realitzar el seguiment i l’avaluació de l’impacte de la nova metodologia pel que fa al seu efecte en la salut pública i el medi ambient.

Durant l’aplicació convencional, els pesticides emprats en el camp poden desplaçar-se cap a diferents compartiments com l’aire, l’aigua i el sòl, arribant a zones molt allunyades de l’àrea d’aplicació.

Investigadors de la Fundació Fisabio mostrejaran l’aire durant l’aplicació de plaguicides mitjançant captadors. El període de mostreig es realitzarà a la primavera (durant els mesos de març a juny) i tardor (de setembre a novembre) del 2017 i 2018, tant en les parcel·les de tractament alternatiu (degoteig) com en les parcel·les que reben tractament convencional

En total, s’analitzaran 79 plaguicides d’ús convencional en agricultura a la Comunitat Valenciana per als cultius de cítrics, caquis i fruiters d’os. Per a comparar l’efecte d’aquests plaguicides en la salut pública, s’han seleccionat quatre grups de població als qui es prendran mostres d’orina.

Un dels grups de població estarà format per agricultors que realitzen tractaments de plaguicides de manera convencional; i un altre, per tècnics de manteniment o operadors de reg localitzat. Les mostres es prendran abans i després de cada aplicació de plaguicides.

La nova tècnica permetria una disminució significativa de l’exposició dels aplicadors de plaguicides en eliminar la pulverització i, per tant, l’exposició directa a certs plaguicides.

Així mateix, el projecte contempla la presa de mostres d’orina a xiquets d’edats compreses entre els 6 i els 12 anys de col·legis públics urbans, d’una banda, i de col·legis públics rurals, per una altra. Açò permetrà comparar l’exposició als plaguicides entre zones rurals i urbanes. La presa de mostres es realitzarà durant el període d’aplicació que coincideix amb el període escolar, previst per al mes de maig del 2017.

La Unió Europea ha recolzat aquesta iniciativa a través de la concessió d’un projecte LIFE, que tindrà una durada de tres anys, i ha valorat el fet que aquesta metodologia desenvolupada a la Comunitat, puga ser aplicable a la resta de països del continent, contribuint al desenvolupament sostenible i a l’assoliment dels objectius i metes de l’Estratègia Europa 2020, i de les estratègies i plans pertinents de la Unió en matèria de medi ambient i clima.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × cinc =