Un documental sobre la repressió franquista de les preses valencianes inaugura les V Jornades de Memòria Històrica de Paiporta

Amb el lema 'Descobrir, conéixer, construir' comencen unes jornades que tindran molt present la perspectiva de gènere

Guardar

documental represion franquista v jornades memoria historica paiporta
documental represion franquista v jornades memoria historica paiporta

L'Auditori Municipal ha acollit la inauguració de les V Jornades de Memòria Històrica de Paiporta, coincidint amb la celebració del 90 aniversari de la II República, sota el lema 'Descobrir, conéixer, construir'.

L'acte ha estat conduït per personal tècnic de la Regidoria de Cultura, encarregada d'organitzar aquestes jornades, i ha comptat amb la presència i la intervenció de l'alcaldessa de la localitat, Isabel Martín, i la vicealcaldessa i regidora de Cultura Maribel Albalat, acompanyades per membres de la corporació municipal.

L'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, ha afirmat que "posar en relleu la memòria d'aquells temps, silenciada durant anys, és la millor manera de reivindicar els valors democràtics i de llibertat de la II República, i el millor antídot per a no tornar enrere, com voldrien algunes forces polítiques reaccionàries encara hui en dia".

Per la seua part, la vicealcaldessa ha posat en valor, així mateix, el projecte innovador, democràtic, igualitari i de garanties jurídiques que va ser la II República. "Un projecte de democràcia en majúscules, que va abordar sense por l'accés a l'educació i a la cultura i que va ser un gran pas endavant per a la classe treballadora".

Després de la presentació oficial de les jornades i el seu programa, s'ha projectat el documental 'La presó de les dones. La repressió franquista', un projecte de l'Aula de Memòria Històrica de la Universitat de València i la productora Documentart.

El film posa veu i vida a la memòria de les preses valencianes de Franco i visualitza la repressió de gènere durant la Guerra Civil i posterior dictadura a través del testimoni dels fills i filles de preses que de menuts compartiren entre reixes, amb les seues mares, aquells dies.

L'edició d'enguany té un clar enfocament de gènere com a tema transversal. L'objectiu és visibilitzar el paper que jugaren les dones al llarg del conflicte, així com durant la repressió posterior que, al seu cas, fou doble per la seua condició de dones i la seua ideologia. "Veníem d'un panorama molt descoratjador per a la dona i en poc de temps s'aconseguiren molts drets com al vot o a l'avortament. Malauradament, amb l'arribada de la dictadura es perderen tots aquests avanços", ha matisat Albalat.

La programació continuarà fins a la pròxima setmana, fins al dia 22 d'abril, i es reprendrà amb més propostes teatrals, literàries i expositives a la tardor, del 3 al 13 de novembre. Tota la informació sobre aquestes V Jornades de Memòria Històrica es pot consultar a paiporta.es/memoriahistorica.

Destacats