Un 2020 negre per a la pólvora, la música i els artistes fallers

La pandèmia ha obligat a suspendre festes com les Falles de València, Sant Joan o el 9 d’octubre

Guardar

Mascleta1
Mascleta1

A finals de febrer de l'any passat va començar a propagar-se el que ara bé és conegut per tots com la pandèmia de la Covid-19. Una pandèmia que ha provocat, a més d'una crisi sanitària, econòmica i social, la cancel·lació de multitud d'actes festius a tot el món. En la Comunitat Valenciana, el virus es va emportar per davant tota mena de festivitats. Algunes es van cancel·lar, unes altres es van posposar i altres es van adaptar al celebrar-se de l'única manera possible, online.

Concretament, a la ciutat de València la propagació del virus va coincidir amb la vespra de la celebració de les Falles. Una festivitat que, a punt va estar de celebrar-se. No obstant això, la situació epidemiològica indicava que el millor era cancel·lar-les i, poc després es va instaurar l'estat d'alarma, que va vindre acompanyat d'un confinament general de la població. Així, quedaven oficialment cancel·lades unes Falles que no se suspenien des de la Guerra Civil. També, es van cancel·lar les festes de la Magdalena per la propagació del coronavirus.

Les fogueres de Sant Joan també van ser cancel·lades al juny. La celebració de la nit de Sant Joan es va suspendre en tancar-se la majoria de les platges a la nit amb la finalitat d'evitar aglomeracions de gent i botellades. Així, les platges i els ajuntaments es van haver d'adaptar per a oferir unes festes que, per descomptat, van ser molt diferents d'anys anteriors.

Una altra festivitat important que tampoc va poder celebrar-se és la del 9 d'octubre, el Dia de la Comunitat Valenciana. L'Ajuntament de València va comunicar a principis del mes d'agost la suspensió dels actes oficials d'aquesta festivitat. No obstant això, aqueix mateix dia es van celebrar 8 concentracions i manifestacions a la ciutat, malgrat les recomanacions de Sanitat.

A més d'aquestes dates tan assenyalades en la Comunitat Valenciana, la cancel·lació de festivitats per la propagació del coronavirus va afectar també les festes d'altres municipis del territori valencià. Les celebracions de Moros I Cristians, de gran rellevància en localitats com La Vila Joiosa o Alcoi, van haver de ser cancel·lades davant la greu situació epidemiològica de la Comunitat i del conjunt del país. La Tomatina de Bunyol també va haver de ser cancel·lada per la Covid-19, així com les festes patronals de Sant Vicent Ferrer (Vall d'Uixó, Castelló), Bous a la Mar (Dénia) o la processó del Diumenge de Rams a Elx, entre moltes altres.

No és la primera vegada que es suspenen

Encara que semble una cosa nova, no és, no obstant això, la primera vegada que festivitats tan importants com les Falles s'han hagut de suspendre o ajornar. Al llarg de la història, fins a un total de 6 vegades s'han hagut de suspendre les Falles de València (tenint en compte enguany). Es data en 1886 la primera vegada que es té constància que els monuments fallers no van arribar a plantar-se, perquè els fallers es van negar a pagar una taxa de 60 pessetes que, en aquells dies, es cobrava com a cànon.

10 anys després tornarien a suspendre's les falles a causa de l'estat de guerra que es va declarar a Espanya en la coneguda com a guerra de Cuba, i es va decidir no celebrar les falles a dos dies del seu inici. Per motius bèl·lics, també se suspenien les Falles en els anys 1937, 1938 i 1939, a causa de la Guerra Civil. Per aquestes raons, també es van suspendre festes com Sant Joan o el 9 d'octubre, entre moltes altres festes locals.

Destacats