25n
25N
25N

Un 11% dels valencians neguen el canvi climàtic

Un 11% dels valencians neguen el canvi climàtic
30/01/2020 -

Un 86,2% dels valencians creu que s’estan produint canvis imprevistos en el clima a causa de les accions humanes sobre el medi i la naturalesa, mentre que només un 2,3% considera que no s’està produint un canvi climàtic i un 8,6% diu que “estem davant una etapa més del clima, igual que de manera natural hi ha hagut canvis en el clima al llarg de la història”.

Aquestes són les respostes que recull el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de gener de 2020, que amb motiu del Cim del Clima de Madrid del mes de desembre, ha preguntat als seus enquestats sobre el canvi climàtic.

A més de les preguntes concretes sobre aquesta temàtica, el CIS també inclou els problemes mediambientals com a possible resposta a la pregunta “Quin és, al seu judici, el principal problema que existeix actualment a Espanya?” i “Quin és el problema que a vosté personalment l’afecta més?”.

En la primera d’elles, només un 0,7% dels enquestats creu que els problemes mediambientals són els principals d’Espanya; mentre que un 2% els situa com a segon principal problema, i un 1,3%, com a tercer. Per ordre de percentatges, “Els problemes mediambientals” és la 17a resposta més donada quan es pregunta pel principal problema d’Espanya, empatada amb l’habitatge i l’educació, i a molta distància de la més habitual, l’atur (33,6%).

En el segon cas, un 3% dels enquestats ha afirmat que els problemes mediambientals els afecten personalment. En aquest cas, és la 15a resposta més habitual, també allunyada dels problemes d’índole econòmica (27,6%); l’atur (20,7%) i aquells relacionats amb la qualitat de l’ocupació (20,7%).

Respecte a l’interés pels valencians sobre la informació del canvi climàtic, un 43,1% afirma que segueix les notícies relacionades amb bastant interés; un 21,4%, amb molt d’interés, i un 22,4% amb poc interés. A un 13,2% dels enquestats no els produeix gens d’interés aquest tipus d’informació. Aquesta última dada se situa quatre punts per damunt de la mitjana de les autonomies (9,2).

Preguntats per l’impacte del canvi climàtic, un 60,6% dels enquestats creu que aquest es pot reduir; un 22,2% creu que es pot detenir i un 8,1%, que no es pot fer res en la situació actual.

Un 49,2% dels enquestats creu que la situació actual és d'”emergència climàtica”, mentre que un 42,8% afirma que la situació és greu, però no d’emergència climàtica. Només per al 3% s'”exagera” en parlar del perill que suposa el canvi climàtic.

El baròmetre pregunta sobre accions que es poden dur a terme en l’àmbit global com a resposta davant el canvi climàtic. Una d’elles són els acords internacionals per a reduir gasos contaminants, en les quals un 33,7% dels valencians diu confiar poc; un 27,6, bastant; i un 13,8%, molt.

Un 30,6% confia poc en l’acció dels governs i les administracions, mentre que un 24,2%, no confia res; un 28,3%; bastant i un 14,5%, molt. Quant a les accions individuals, un 47,8% confia bastant; un 23,9%, poc; un 16,8%, molt i un 8,4%, res.

Quant a les accions de les empreses que contaminen per a deixar de fer-ho, un 27,6% no confia res; un 26,9% confia poc i un altre 26,9% bastant; i un 15,2%, molt. La investigació tecnològica rep més adhesions, ja que un 52,2% confia bastant i un 22,9%, molt. Només un 13,1% confia poc i un 8,4%, res.

“POC ÚTIL”

Preguntats sobre la COP25, el 46,2% dels enquestats en la Comunitat veuen positiu que Espanya haja acollit aquesta cita, mentre que l’11,9% ho veu “molt positiu”. Un 28,9% considera indiferent aquesta circumstància, mentre que per a un 4,3% és negatiu, i per a un 0,8%, molt negatiu.

Ara bé, respecte de la utilitat del cim, un 42,7% dels enquestats consideren que ha sigut “poc útil”, i un 18,6, “gens útil”. Només un 2% dels enquestats veuen el cim “molt útil”, mentre que un 26,9% creu que ha sigut “bastant útil”. Un 9,9% diu no saber quin ha sigut la utilitat d’aquesta trobada internacional.

Així mateix, un 63,2% dels enquestats s’ha informat diàriament pels mitjans de comunicació del desenvolupament del cim; un 7,1% ha acudit a manifestacions o mobilitzacions i un 12,6% ha participat en grups o fòrums de debat en xarxes.

UN 79,6% RECICLA HABITUALMENT

L’enquesta també inclou preguntes respecte als hàbits que poden adoptar les persones per a ser més respectuoses amb el medi ambient. Reciclar és el més habitual entre els valencians, ja que un 79,6% ho fa habitualment, i un 12,2% no ho fa habitualment, però estaria disposat a fer-ho. Un 7,9% també afirma que no està disposat a fer-ho.

Un 34,2% afirma reduir habitualment el seu ús de vehicles contaminants, mentre que un 44,4% diu que no ho fa, però estaria disposat a fer-ho. Un 8,2% afirma que no està disposat a això.

Respecte de la possibilitat d’utilitzar transports que no contaminen, un 24,3% ho fa habitualment, mentre que el 50% estaria disposat a això, i un 8,6% no ho està.

No utilitzar envasos de plàstic és una de les preguntes amb el nombre més gran de respostes “no ho fa habitualment, però estaria disposat a fer-ho”. Un 19,4% afirma que no gasta aquest tipus d’embalatges habitualment, mentre que un 9,5% no es mostra disposat a fer-ho.

Les dues propostes que més oposició troben són consumir productes naturals o ecològics que no hagen contaminat encara que siguen més cars i obtenir energia de plaques solars. En el primer cas, un 17,1% dels enquestats no estaria disposat a pagar més per productes menys contaminants, mentre que un 16,8% no voldria obtenir la seua energia de la instal·lació de plaques solars.

De fet, només un 2,6% dels enquestats afirma utilitzar l’energia solar de manera habitual i un 72,7% no ho fa habitualment, però estaria disposat a això. Mentrestant, un 22% dels enquestats consumeix habitualment productes menys contaminants, i un 59,9% estaria disposat a fer-ho encara que això supose pagar més per ells.

Al final d’aquest bloc, el baròmetre pregunta respecte al futur. Un 84,5% dels valencians creu que cal renunciar a alguna cosa en el present per a viure millor en el futur, mentre que l’11,2% es decanta per “el futur és tan incert que és millor viure sense renunciar a res”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 4 =

escalante
el puig