caixa popular

Ultra Yomus o l'arma de l'extrema dreta valenciana

El grup ultra del Valencia CF ha esdevingut el motor de la violència per part de la ultradreta. Fem una radiografia de la penya

Ultra Yomus o l'arma de l'extrema dreta valenciana
17/10/2017 -

La setmana passada, València i Barcelona van viure en el seu carrers preocupants disturbis. El nexe d’unió entre aquests fets resideix en un grup l’hàbitat lògic del qual són els estadis. Però en la pràctica, les reivindicacions polítiques mai han estat fora de les seues activitats, duent a terme fins i tot a agressions físiques i assassinats com el de Guillem Agulló.

El seu nom és el reflex del seu passat: Yomu va ser un dels seus impulsors. El grup Ultra Yomus va nàixer en 1983, a l’ombra de les graderies del Valencia CF. Es defineixen com un grup “de dretes”, i sempre han negat la major en relació a agressions contra col·lectius que no coincideixen amb les seues idees. El seu discurs mediàtic és pacífic, encara que en algunes ocasions s’haja demostrat la seua implicació en accions d’aquest calibre. Fins i tot la Justícia ha condemnat a alguns dels seus membres per apunyalar a una jove en 2008.

Ultra Yomus, a la calor de la Curva Nord

Va ser en 2009 quan dues de les penyes més representatives del club blanquinegre, amb la col·laboració d’aquest, van formar la Curva Nord Mario Alberto Kempes. I va ser en 2012 quan l’equip va atorgar un espai exclusiu en Mestalla a aquesta nova penya, que es va convertir en una emblemàtica graderia jove. Joves units per la il·lusió d’un equip. Però joves que des d’aleshores conviuen amb els Ultra Yomus, i fins i tot s’integren en ells. D’aquesta forma, els ultres han anat incrementant la seua visibilitat i el nombre de socis.

La directiva de l’equip ha tractat de posar fi a la radicalitat dins d’aquest grup en diverses ocasions, però no ho ha aconseguit. Sense anar més lluny, l’any passat va imposar l’edat màxima de 30 anys per a poder formar part de la Corba Nord. I és que, és destacable que, la majoria dels seus membres són joves, però els dirigents de la penya Ultra Yomus segueixen sent els de sempre. Alguns fins i tot arriben als 40. Però la mesura no va quallar. La Corba Nord va iniciar un boicot complet i va deixar d’animar en els partits com a local. El Mestalla es va quedar en silenci. I és que fins i tot van arribar a haver-hi amenaces dins de la Corba Nord davant aquells que es decidien a animar.

Aquesta temporada, el nou president ha posat fi a la imposició. No obstant, davant el material gràfic que acredita la participació de membres d’Ultra Yomus en les agressions contra la manifestació del 9 de octubre, per les quals ja hi ha 4 detinguts , el club ha decidit prendre mesures contra els identificats.

“No mos fareu catalans”

La ideologia és un dels pilars de l’històric grup ultra. El marcat espanyolisme, l’anticatalanisme i l’antisemitisme són les puntes de llança dels Yomus. I, com d’ací es deriva, des del seu gènesi també ha fet del blaverisme, bandera. De fet, és famós el seu lema “No mos fareu catalans” (No ens fareu catalans). Baix el paraigua d’aquests principis i amb l’escut del futbol, actuen aquest grup d’aficionats.

Com ja expliquem a València Extra, l’extrema dreta és encara marginal, tant a Espanya com en la nostra comunitat. La seua representació parlamentària és pràcticament inexistent. Però el conflicte a Catalunya ha fet ressorgir moviments d’aquesta classe en els carrers protagonitzats per grups com els Ultra Yomus, que han trobat l’excusa perfecta per a fer-se notar.

Etiquetes


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 7 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats