25n
25N
25N

"Sent positius, per l'últim trimestre del 2021 podríem tornar a una vida normal"

Santiago F. Elena, investigador del CSIC: “Encara que hi haja vacuna, no estem parlant d’erradicar el virus, sinó de conviure amb ell”

"Sent positius, per l'últim trimestre del 2021 podríem tornar a una vida normal"
13/11/2020 -

Quan estarà la vacuna, serà efectiva o quan tornarem a la normalitat són algunes de les preguntes més freqüents en un moment en el qual estem immersos en la segona ona de la pandèmia de la Covid-19. Per a resoldre tots aquests dubtes, València Extra ha parlat amb Santiago Elena, investigador del CSIC al I2SysBio (Centre mix CSIC – Universitat de València), i això és el que ens ha contat:

“En aquests moments, hi ha 47 vacunes en fase clínica, és a dir, provant-se en persones. D’eixes 47, hi ha 10 en fase 3, que és quan ja inocules a milers de persones la vacuna i a unes altres amb placebo i veus la incidència. Després, a tots aquests grups se’ls injecta el virus i analitzes quants s’infecten. La que millor pinta tenia fins fa una setmana era l’AstraZeneca (Oxford), però aquest dissabte, la farmacèutica Pfizer va anunciar que havien aconseguit una eficàcia del 90%, i ara tothom està molt content amb el que ens va dir el director de Pfizer per la televisió, però de moment no s’han fet públics els resultats. Vull pensar que és cert perquè la Unió Europea està ja comprant les dosis i disposats a gastar-se els diners en aquesta vacuna. Després hi ha altres vacunes que estan en fase preclínica, entre les quals es troben les quatre espanyoles”.

Per Nadal començaran les vacunacions?

Qui diu Nadal, diu mediats de gener, però crec que sí. El que no sabem encara amb quina vacuna. Personalment, crec que serà més fàcil amb la d’AstraZeneca perquè es manté a temperatura ambient, mentre que la de Pfizer necessita ultra fred (-80é) i això afig dificultat en el repartiment, emmagatzematge, etc.

S’ha desenvolupat molt de pressa, serà igual d’efectiva?

L’esforç que s’ha posat tant per part de les empreses, com per part dels governs que han invertit, ha sigut enorme. Si el normal és que en un laboratori de desenvolupament de vacunes treballen al voltant de 20 persones, en aquest cas s’han multiplicat per deu i amb més equip. Llavors, si en comptes d’anar pas per pas o avaluar a candidats de manera individual, ara es poden avaluar a tots alhora, en paral·lel, el procés s’accelera. Llavors, no és que les coses s’hagen fet pitjor, per a res, tot el contrari. S’han fet més ràpidament perquè s’ha invertit més i s’ha posat molt més esforç.

Podria tindre efectes secundaris?

Per això s’estan fent les proves clíniques, per a comprovar si hi ha efectes secundaris més enllà dels esperats en qualsevol fàrmac. Per exemple, una aspirina o un ibuprofén, generalment no passa res, però hi ha un xicotet percentatge – un de cada 150.000 persones – que poden tindre una borradura, mal de cap… Això passa en tots els fàrmacs. Tot té un efecte secundari en un percentatge molt xicotet de la població, però ací està.

De moment, a les fases clíniques, no s’han vist efectes secundaris repetibles o que ocórrega moltes vegades en moltes persones, és a dir que si ocorre una cosa anecdòtica, com el cas de la persona que va patir una encefalitis en les proves d’AstraZeneca, primer cal veure si pertany al grup tractat amb la vacuna o amb placebo i, després, va ser una persona entre més de 30.000.

Quan tornarem a la normalitat com la coneixíem abans?

Ara es començarà amb la vacunació a principi d’any per estrats: personal sanitari, persones majors i persones amb patologies prèvies; després, la policia, bombers, protecció civil, militars, docents, etc.; i, finalment, la població en general. Aquest procés portarà el seu temps. Perquè la vacuna tinga un efecte real, almenys, cal vacunar a un 70% de la població. Llavors, quan tots estiguem vacunats, el risc de contagis entre persones es reduirà significativament i podrem començar a moure’ns.

Viatjar a altres països? Dependrà del fet que eixos països estiguen en la mateixa situació que nosaltres, però jo crec que entre l’últim trimestre del 2021 podrem començar a moure’ns entre països del primer món. En la resta, tardarà més temps.

“Haurem de conviure amb el virus”

I una cosa que hem de tindre tots en compte és que no estem parlant d’erradicar el virus, sinó de conviure amb el virus. Igual que convivim amb el virus de la grip, amb el refredat comú, amb la rinitis… Això serà el mateix. Continuarà estant i conviurem amb ell. Si es convertirà en un virus més estacional i tindrà pics com el virus de la grip o estarà més distribuït al llarg de tot l’any, encara està per veure.

Erradicar-lo, com per exemple la verola, seria un cost major. En eixe cas, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) hauria de pensar si val la pena en relació amb el cost-benefici i, si fora així, s’iniciarien campanyes d’erradicació, però això duraria anys. Llavors, sent positius, en l’interval tardor – finals d’any crec que podríem tornar a una vida normal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 3 =