25n
25N
25N

La UE es compromet a atendre totes les peticions dels afectats per 'Gloria'

La UE es compromet a atendre totes les peticions dels afectats per 'Gloria'
24/01/2020 -

El director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, ha assegurat que la UE atendrà “totes les peticions d’ajuda” dels afectats pel temporal ‘Gloria’ dels últims dies, amb la possibilitat d’activar mecanismes com el fons de contingència per a emergències meteorològiques o el fons de solidaritat.

Així li ho ha traslladat al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una reunió de balanç després de la borrasca. Precisament aquest divendres, la Comissió Europea ha activat el sistema d’imatges per satèl·lit ‘Copèrnic’ a petició de les autoritats espanyoles i franceses per a ajudar a pal·liar els danys.

A l’espera de la valoració de danys, el representant de la UE ha expressat la solidaritat amb les víctimes i ha lamentat que ‘Gloria’ reflecteix com els fenòmens meteorològics s’agreugen i reprodueixen pel canvi climàtic. “A Europa hem seguit molt de prop aquesta tragèdia”, ha recalcat en roda de premsa en el Palau de la Generalitat.

En aquest context, la UE pretén treballar de la mà del Govern valencià i d’altres regionals perquè les seues polítiques estiguen alineades amb el ‘Pacte verd europeu’, amb l’objectiu de canviar el model econòmic i social, generar finançament i promoure l’economia circular com a clau de desenvolupament futur.

La Comunitat té “grans oportunitats”, per la quantitat d’emprenedors i empresaris que desenvolupen models sostenibles de negoci, i una “riquesa excepcional”. El 37% del territori valencià forma part de la Xarxa Natura 2000, nou punts per damunt d’Espanya i deu de la mitjana europea, ha destacat el responsable de la CE, defensant que eixe valuós patrimoni natural també pot ser una font de desenvolupament i que cal protegir-ho.

Per a això, Calleja ha ressaltat la possible activació de fons de programes europeus com ‘Life’, els d’innovació com a ‘Horizonte 2000’ o els programes de suport a pimes. També ha cridat a intensificar la col·laboració entre la UE i els governs regionals, augurant que “la Comunitat pot jugar un paper líder”, així com amb el món empresarial, social i universitari.

Puig, en la mateixa línia, ha advocat per combinar les mesures conjunturals amb les estructurals, cap a “una nova orientació de l’ordenació del territori”, una visió que tornarà a traslladar aquest dissabte al president del Govern, Pedro Sánchez, en la seua visita a Castelló i altres zones per les quals va passar el temporal. S’ha mostrat “convençut” que el Govern demanarà a Europa el fons de contingència perquè hi ha diverses comunitats afectades.

EL MEDITERRANI, “ZONA ZERO”

A escala autonòmica, el Consell pretén revisar i actualitzar tant el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) com el Pla d’Acció Territorial de Prevenció de Risc d’Inundació (Patricova), per a alinear-los amb el ‘Pacte verd europeu’. També aposta per adaptar les accions mediambientals a la situació del Mediterrani i que “Europa tinga una visió especial” sobre una mar del qual “els científics ja han alertat que és la ‘zona zero’ de l’efecte del canvi climàtic”.

El president ha recordat que quan es va aprovar el Pativel, en la passada legislatura, “va haver-hi certa tensió pels qui pensaven que era massa proteccionista”, mentre creu que fenòmens com ‘Gloria’ demostren que no. “La Generalitat no farà cap pas enrere en la seua voluntat d’ordenar el territori”, ha asseverat, i ha posat l’accent que “l’emergència climàtica ja no és una qüestió de nominalisme, és una realitat contra la qual hem d’actuar”.

OPERACIÓ AMB EUROPA PER A “SALVAR L’ALBUFERA”

Respecte a l’Albufera de València, afectada pel temporal, UE i Generalitat aposten per treballar conjuntament en una “operació racional de salvament”, mitjançant el programa ‘Life’ o altres instruments, per a garantir la seua pervivència i que no entre en una situació deficient com en altres paratges”.

Es tracta d’un parc que forma part de la identitat cultural i paisatgística i de “la manera d’entendre la Comunitat”, així com un dels grans espais rurals d’Europa. “L’Albufera és un ésser natural absolutament viu, amb una diversitat enorme que cal mantenir”, ha reivindicat Puig.

De cara al futur, el cap del Consell ha recordat que continua la situació d’emergència i que correspon als ajuntaments i les organitzacions estimar els danys de ‘Gloria’, amb el que pensa que realitzar una estimació “seria totalment aventurat i no seria seriós”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + quatre =