La UE confirma la multa a Espanya per ocultar el dèficit sanitari de la Comunitat Valenciana

Desestima el recurs del Govern de Rajoy contra la sanció, i li posa una multa de 19 milions d'euros que ha acabat pagant la Generalitat

Guardar

1280px-francisco_camps_asiste_a_la_proclamacion_de_alberto_fabra-_5_abril_2011
1280px-francisco_camps_asiste_a_la_proclamacion_de_alberto_fabra-_5_abril_2011

El Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TSJUE) ha confirmat aquest matí la multa de 19 milions d'euros imposada a Espanya pel Consell de la Unió Europea per falsificar les estadístiques de la despesa sanitària de la Comunitat entre 2008 i 2011, quan Francisco Camps era president de la Generalitat. El TSJUE ha desestimat el recurs d'Espanya contra la multa que el Govern de Mariano Rajoy va presentar el setembre de 2015.

Així doncs, Espanya haurà d'abonar la multa de 19 milions d'euros, a més del cost del procés. El Tribunal Suprem espanyol ja va establir que la multa hauria de repercutir directament a la Comunitat, i així ha sigut, perquè el Govern ja ha descomptat del finançament autonòmic la quantia total de la sanció.

Segons la recerca de la Comissió Europea (CE), la Generalitat va cometre una "negligència greu" per l'"absència de registre de despeses sanitàries", la qual cosa va provocar que Espanya comunicara a Eurostat en 2012 unes dades de dèficit públics incorrectes. Les negligències s'havien produït des de 1988, amb el govern de Lerma, però la recerca, i per tant la multa, corresponen a les dades de 2011 i 2012.

La multa, no obstant això, s'ha rebaixat per diversos atenuants. La Justícia europea considera, en primer lloc, que la tergiversació no va ser intencional, referint-se al Govern d'Espanya, perquè la Generalitat va actuar unilateralment. A més, també li reconeix a l'executiu haver cooperat amb les recerques. Per això, la sanció s'ha rebaixat 4 milions d'euros.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha qualificat la resolució de "problema gravíssim" i la considera "el paradigma de la ruïna en diferit" del Partit Popular. També ha lamentat la imatge "penosa" que dóna la Comunitat a Brussel·les i ha avançat que la Generalitat treballarà a fons perquè els valencians no hagen de pagar.

Manolo Mata: "Que Montoro recentralitze la multa, com la sanitat universal"

El síndic del PSPV en les Corts, Manolo Mata, ha confirmat que "si s'analitza la sentència, tots els mals vénen del 2008 al 2011", i ha demanat al Govern d'Espanya que "recentralitze la multa" i que es faça càrrec de les sancions que els posa la Unió Europea.

Des de Compromís, el seu portaveu Fran Ferri ha acusat al Partit Popular de fer una "mala gestió" per falsejar el dèficit sanitari i ha lamentat que els ciutadans hàgem de pagar "de la nostra butxaca" la multa. En conseqüència, ha anunciat que demanarà portar el cas al Tribunal de Comptes perquè "siguen els responsables els que facen front a aquest encobriment del dèficit".

Rubén Ibáñez, del Partit Popular, ha incidit, per la seua banda, en què les irregularitats en aquest assumpte vénen des de 1988 quan governava Joan Lerma. "És una pràctica absolutament tècnica", ha aclarit, "i està aliena a qualsevol intencionalitat política" perquè la va realitzar la Intervenció General de la Generalitat.

Destacats