25n
25N
25N

El TUE anul·la la sanció de Brussel·les per ajudes il·legals als clubs de futbol València i Elx

El TUE anul·la la sanció de Brussel·les per ajudes il·legals als clubs de futbol València i Elx
12/03/2020 -

El Tribunal General de la Unió Europea (TUE) ha anul·lat aquest dijous la decisió de la Comissió Europea que declarava que els clubs de futbol València CF i Elx CF haurien rebut ajudes públiques il·legals a través dels avals concedits per l’Institut Valencià de Finances (IVF) i, per tant, havien de retornar-les.

En concret, el tribunal amb seu a Luxemburg ha anul·lat la decisió adoptada per l’Executiu en 2016 en considerar que “emmalalteix d’errors manifestos d’apreciació”.

L’assumpte es refereix als avals que l’IVF, institució financera de la Generalitat Valenciana, va atorgar entre 2009 i 2010 a fundacions vinculades al València CF, Hèrcules CF i Elx CF. L’objectiu d’aquests avals era garantir préstecs bancaris subscrits per aquestes fundacions per a participar en l’ampliació de capital dels clubs als quals estaven vinculades.

La Comissió Europea va declarar que aquestes mesures constituïen ajudes d’Estat il·legals i incompatibles amb el mercat interior a favor dels tres clubs de futbol. En conseqüència, va exigir la seua recuperació. Aquesta decisió va ser recorreguda pels tres clubs valencians.

En una sentència publicada el març de 2019, el Tribunal General va anul·lar la decisió relativa a l’Hèrcules. Aquest dijous, el mateix tribunal ha emés dues sentències que anul·len, d’igual manera, la decisió quant al València CF i a l’Elx CF, relativament.

Respecte al primer, el TUE declara que Brussel·les “va incórrer en un error manifest d’apreciació en declarar que en el mercat no s’oferia cap prima de garantia equivalent”. Els jutges europeus assenyalen que Brussel·les va qualificar “correctament” al València com a “entitat de crisi”, però “va presumir erròniament que cap entitat financera concediria un aval a una empresa en aqueixa situació” i per tant “no existia cap prima de garantia de referència corresponent en el mercat”.

De la mateixa manera, apunta que la Comissió “no va realitzar una apreciació global tenint en compte totes les dades pertinents que podrien haver-li permés determinar si resultava manifest que el València CF no hauria obtingut facilitats comparables d’un operador privat”.

També “emmalalteix d’errors manifestos”, segons la sentència del TUE, la decisió en relació amb l’Elx CF. En primer lloc, la fallada conclou que Brussel·les va errar “perquè no va prendre en consideració la situació econòmica i financera de la fundació prestatària vinculada a l’Elx CF, la Fundació Elx”.

A més, indica que també es va equivocar perquè no ha tingut en compte la recapitalització del club per a apreciar el valor de les accions que havien sigut pignorades a l’IVF com contra garantia, alguna cosa que la Comissió va considerar “pràcticament nul”.

Finalment, igual que en el cas del València, la sentència declara que la Comissió “va presumir erròniament que cap entitat financera concediria un aval a una empresa en aqueixa situació” i que, en conseqüència, “no existia cap prima de garantia de referència corresponent en el mercat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 5 =