25n
25N
25N

El TSJCV dóna la raó a Compromís i li dóna el regidor discutit amb el PP a Bonrepòs i Mirambell per una papereta

El TSJCV dóna la raó a Compromís i li dóna el regidor discutit amb el PP a Bonrepòs i Mirambell per una papereta
02/07/2019 -

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha donat la raó a Compromís i li ha donat el regidor discutit amb el PP en la localitat de Bonrepòs i Mirambell (València), arran d’una papereta corresponent a la coalició en una de les taules, que va ser interpretada com a nul·la per presentar uns traços que es van considerar una alteració voluntària.

D’aquesta forma, el tribunal, amb dos vots particulars, estima el recurs interposat per Compromís contra l’acord de la Junta Electoral de Zona de València de proclamació d’electes del municipi, de data 7 de juny, i es declara vàlida la inicialment acordada per aquest òrgan, abans de la seua modificació que la va ajustar a l’acord de la Junta Electoral Central. Contra aquesta sentència només cap recurs d’aclariment, sense perjudici del d’empara davant el Constitucional.

Els fets es remunten al 6 de juny quan la Junta Electoral Central va estimar el recurs del PP contra l’acord de la Junta Electoral de Zona de València, de 31 de maig de 2019, que va resoldre la reclamació contra l’escrutini general després de les municipals. La raó esgrimida per la JEC era que no es tractava, segons la LOREG i la Instrucció 1/2012, d’una alteració accidental.

Aqueix acord va acceptar el recurs del PP i va declarar la nul·litat d’una papereta d’una de les taules amb el vot a favor de Compromís per Bonrepòs i va imposar a la Junta de Zona realitzar la proclamació d’electes conforme a aqueixa modificació, per la qual cosa un dia després es va proclamar com a electe al candidat número 4 del PP, José Laguna Rodrigo.

Compromís va demanar en el seu recurs que es declarara vàlida la papereta anul·lada i que es proclamara l’edil número 3 de la seua llista. Per part seua, el ministeri públic es va pronunciar a favor d’estimar el recurs i la declaració de nul·litat de l’acord de proclamació del candidat electe i la seua substitució pel corresponent.

La sala, en primer lloc, rebutja l’argument del PP d’inadmissibilitat del recurs, i subratlla que no ofereix dubte que es dirigeix contra la proclamació d’electes per la Junta de Zona. Per a aconseguir la seua resolució, i atés que el criteri de la JEC no vincula als òrgans jurisdiccionals, es remet a la Loreg conforme a la seua interpretació pel Constitucional.

El tribunal, que reconeix que la interpretació “no és senzilla”, apunta que no és discutit que el traç en la papereta va ser voluntari, però assenyala que el problema radica en la conseqüència que puga implicar. En aquest sentit, recalca que enfront d’una interpretació “literalista” de la Loreg assumida per la JEC, projectant aquest cas al qual estableix el TC, la papereta ha de considerar-se vàlida i concedir el vot a Compromís.

VOLUNTAT DE L’ELECTOR

Sobre aquest tema, ressalta que no es produeix necessàriament la nul·litat dels vots emesos en paperetes en les quals s’haja efectuat un senyal al costat del nom dels candidats; i considera que en aquest cas no es planten dubtes sobre la voluntat de l’elector sobre el sentit del vot a favor de la candidatura de Compromís, atés que els traços realitzats, per a la sala, “accentuen” o “subratllen” la voluntat de l’elector al seu favor. Així, entenen que els cercles assenyalant tota la candidatura són “una inequívoca reafirmació del vot, no ja incloent un nom de la llista tancada sinó de tota la candidatura”.

Precisament, la discussió sobre aquest regidor i el recurs presentat davant el TSJCV per Compromís ha fet que la constitució de la Diputació de València es retarde, amb vista a, almenys, el 20 de juliol fins que es resolguera aquesta qüestió i quedara al seu torn conformat de forma definitiva el consistori.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + dinou =