25n
25N
25N

El TSJCV denega a Ribera la paralització de les normes de reversió del departament de Torrevieja

El TSJCV denega a Ribera la paralització de les normes de reversió del departament de Torrevieja
05/03/2021 -

La Secció Cinquena de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha denegat la petició de Ribera Salut de suspendre la comunicació de la Conselleria de Sanitat en la qual anunciava la seua intenció de no prorrogar el contracte de gestió del departament de salut de Torrevieja i de les normes dictades per a aquesta reversió. No obstant això, li amplia fins al 31 de març el termini per a entregar alguna de la documentació exigida.

Sobre aquest tema, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha penjat un tuit en el seu compte oficial en la qual es felicita per aquesta decisió. “El TSJCV denega a Ribera Salut la paralització del tràmit de lliurament de documentació sol·licitada per la Conselleria de Sanitat per a la reversió de l’Hospital de Torrevieja, la concessió del qual venç el 15 d’octubre de 2021. Seguim”, assenyala.

El contracte de gestió entre Ribera i la Generalitat es va subscriure el 21 de març de 2003 per un període de 15 anys des de la posada en funcionament de l’hospital, que va tindre lloc el 16 d’octubre de 2006 amb la possibilitat de pròrroga per a cinc anys si hi havia acord entre les parts. Per tant el venciment es produeix el 15 d’octubre d’enguany.

A més, el contracte establia una clàusula en la qual s’assenyalava que un any abans del venciment l’Administració disposarà de les normes encaminades a la recepció de l’hospital, centres i equipaments sanitari i personal per a verificar el seu estat i, si escau, exigir la seua reparació o reposició.

Torrevieja Salut, gestionada pel grup Ribera, va interposar un recurs contenciós administratiu contra les normes de reversió de la conselleria, dictades el 14 d’octubre de 2020, al·legant, entre altres motius, que eren “contràries” a la normativa dictada per l’Estat d’alarma sent el seu “compliment impossible” perquè havien de dedicar tots els seus recursos a fer front a la pandèmia.

Per contra, la sala rebutja que les mesures reclamades per Sanitat siguen d'”impossible compliment”, ja que Ribera “sembla partir de bases que no són acceptables: com si no estiguera previst en el contracte que la reversió anava a arribar, com si la pandèmia l’haguera afectat exclusivament en la seua àrea, com si l’Administració no haguera facilitat cap de les actuacions que afirma haver hagut d’afrontar per la situació, com si res de la documentació sol·licitada existira i haguera de ser elaborada ex professo per això, i com si tot el sol·licitat només poguera tindre un tractament manual i personalitzat”.

Així mateix, la sala rebutja les garanties que exigeix prestar el servei sanitari que invoca Ribera perquè “les mesures impugnades no tenen una altra finalitat que aconseguir eixe mateix objectiu arribat el moment de la reversió”. A més, replica que l’al·legació de “desorbitada informació” que se sol·licita “emmalalteix d’una generalitat incompatible amb la valoració que s’exigeix en aquesta resolució”.

La sala també assenyala que “no li assisteix la raó” a Ribera quan assenyalava que de no suspendre’s “es derivaria danys i perjudicis d’impossible reparació” perquè “no els expressa” i replica a la invocació a l’interés general que “s’oblida que aquest és un procediment entre una concessionària i una conselleria la finalitat de la qual van dirigides precisament a la finalitat pública que sembla atribuir-se amb caràcter exclusiu i excloent”.

FACILITAT DE PROPORCIONAR LA DOCUMENTACIÓ

De la mateixa manera, la sala també refuta l’afirmació de la concessionària que les normes són una còpia quasi exacta a la reversió del departament de la Ribera en 2007 quan eixe moment sanitari “res té a veure amb l’actual de pandèmia”.

Per contra el TSJ manté que aquesta similitud “hauria d’haver suposat una major facilitat per a afrontar aquesta situació” perquè “ni és sorprenent la voluntat de l’Administració de no prorrogar els contractes de concessió, ni ho són les Normes” i a més recorda que llavors la concessionària, sense pandèmia, “també anunciava una situació de caos que res va tindre a veure amb la realitat produïda”.

Quant a la incidència de la tercera ona “especialment cruel” amb la Comunitat Valenciana i el desenvolupament del programa de vacunació, la sala entén que “cal tindre en compte que l’evolució d’ambdues, al llarg del temps de vigència de les mesures, no fan previsible un empitjorament sinó al contrari”. Per tot això, “ha de prevaldre la immediata executivitat” de l’acte administratiu i la seua presumpció de validesa”.

Amb tot, “l’única qüestió” accepta és prorrogar de l’1 de desembre de 2020 fins al pròxim 31 de març algunes de les obligacions exigides en entendre que el temps que es concedeix a Ribera és “desproporcionat en relació amb el qual l’Administració es reserva per a les comprovacions posteriors”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 10 =

museo prehistoria