El TSJCV condemna a Sanitat a indemnitzar amb 30.000 € a una dona pel retard en el diagnòstic d'un càncer de mama

Guardar

tsjcv
tsjcv

La secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat a la Conselleria de Sanitat a indemnitzar amb 30.000 euros a una dona pel retard de cinc mesos en el diagnòstic d'un càncer de mama.

Així es desprén de la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual el tribunal estima parcialment el recurs interposat per la dona, representada per l'advocada Carmen Romero, contra la desestimació per silenci administratiu de la reclamació formulada davant la Generalitat Valenciana.

Inicialment, la dona reclamava per via administrativa una indemnització de 200.000 euros, encara que va augmentar a 300.000 euros en judicialitzar l'assumpte. El tribunal, després d'estudiar els fets, reconeix pèrdua d'oportunitat de la pacient i menyscaptes vinculats a la mateixa, però deixa la indemnització en 30.000 euros.

La dona, de 45 anys, va acudir al març a l'Hospital de Requena on, segons es desprén de la demanda, va referir tumor en mama esquerra i antecedents familiars. No obstant això, no se li va practicar mamografia ni ecografia ni RMN bilateral.

Quan va tornar a revisió al juny tampoc va ser remesa perquè se li prenguera cap mostra i, un mes més tard, se la va enviar al seu domicili sense cap exploració radiològica. Al setembre d'eixe any la dona va ser atesa en Urgències per l'aparició d'un nòdul en mama encara que no va ser fins a octubre quan se li va fer una biòpsia i se li va comunicar el càncer.

El tribunal estima que va haver-hi un retard en el diagnòstic, però des de juny i no des de març, tal com mantenia la pacient. Sobre aquest tema, exposa que malgrat que la dona diu que al març va referir tumoració després de notar-se en autopalpació un embalum en el pit al gener i que tenia antecedents familiars, en l'expedient consta que va acudir al metge per dolor en mama sense antecedents i sense que arribara a identificar-se cap lesió palpable o signes de mastitis.

Se li va practicar llavors ecografies en totes dues mames a la dona, que es trobava en lactància materna i se li va pautar control ecogràfic en tres mesos. Aquesta actuació, segons el parer del tribunal, no resulta de cap manera reprotxable.

Però sí que veu inadequada l'actuació sanitària en els mesos de juny i juliol, quan es manté el seguiment amb control ecogràfic per identificar-se un únic quist que es va buidar amb una punció. En aquest punt, el tribunal adverteix que en observar-se creixement i canvi de les característiques del quist respecte a març, "resultava adequada la biòpsia del mateix" --tal com també recollia l'Administració en la seua contestació a la demanda quan va dir que la biòpsia quedava restringida a casos en els quals s'observava un creixement o canvi en les característiques del quist--.

A la dona se li va practicar el febrer de 2015 una mastectomia radical modificada dreta i mastectomia amb biòpsia de gangli en mama esquerra, a més de tractament coadjuvant. El març de 2017 la pacient estava lliure de malaltia.

Destacats