25n
25N
25N

El TS inadmet el recurs d'Antifrau a la fallada del TSJCV que l'obligava a ensenyar al PP l'expedient de Francis Puig

El TS inadmet el recurs d'Antifrau a la fallada del TSJCV que l'obligava a ensenyar al PP l'expedient de Francis Puig
16/02/2021 -

El Tribunal Suprem ha decidit inadmetre a tràmit el recurs de cassació interposat per l’Agència Antifrau contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que va donar la raó al PP i va reconéixer el seu dret a consultar els expedients oberts per aquest organisme sobre les ajudes al valencià dels socis de l’empresari Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig. El TS condemna a Antifrau al pagament de les costes, que fixa en 2.000 euros.

Així consta en una provisió de 4 de febrer, donada a conéixer aquest dimarts pel PP, en la qual l’alt tribunal explica aquesta inadmissió en què s’han incomplit les exigències de la Llei Reguladora de la Jurisdicció contenciosa administrativa, per falta de justificació que les infraccions imputades han sigut rellevants i determinants de la decisió adoptada en la resolució recorreguda.

El mes de juny passat, el TSJCV va estimar la demanda interposada per la síndica adjunta del grup popular en Les Corts, Eva Ortiz, contra la negativa de l’Agència Antifrau a facilitar-li els expedients requerits. La sala va entendre que la negativa d’Antifrau vulnerava el dret a la participació política i entenia que era d’aplicació preferent enfront d’altres normes autonòmiques el Reglament de les Corts.

Referent a això, feia referència a l’article 12 del reglament que indica que es facilitaran còpies de la documentació sol·licitada pels parlamentaris a través del president de les Corts sense distingir si eixos documents procedeixen d’òrgans executius del Consell o d’òrgans independents d’ell.

El tribunal tampoc va trobar obstacle per a donar aqueix accés a l’expedient en el fet del PP hauria presentat querella per la concessió de les subvencions, ja que cal distingir els títols habilitats querellant i diputat en exercici de la seua funció parlamentària.

AGOST DE 2019

El procés es remunta a agost de 2019 quan la diputada va registrar un escrit dirigit al president de les Corts perquè li fora traslladada una còpia íntegra de l’expedient d’investigació incoat per l’Agència Antifrau per les ajudes de foment al valencià. Va emparar la seua petició en l’article 12 del Reglament de la Cambra i en els articles 1.2 i 5 de la Llei 11/2016 de la Generalitat.

Va justificar el requeriment en la presentació d’una denúncia per descomptat falsejament de continguts en la justificació de la concessió d’ajudes públiques per a la promoció del valencià per part de les mercantils Kriol Produccions S.L. i Canal Maestrat S.L, vinculades a Francis Puig. També demanava la documentació aportada per aquestes empreses en resposta al sol·licitat per l’òrgan inspector.

L’octubre de 2019 es va obtenir una resposta negativa. El president de les Corts va traslladar a Ortiz la contestació a la seua sol·licitud per part del director de l’Agència Antifrau i s’indicava que hi havia dos expedients oberts i que les actuacions es trobaven sotmeses al deure de confidencialitat i reserva.

D’aquesta manera, Antifrau va indicar que donar trasllat d’aquests expedients, a més de poder suposar incompliment de la llei autonòmica que va disposar la creació i funcionament de l’organisme, posaria en risc les subsegüents actuacions per a esclarir els fets o conductes sobre els quals existien indicis o elements de possible frau o corrupció, en la mesura en què poguera ser coneguda i pública. La documentació va ser remesa al jutjat de València que instrueix la investigació per aquestes ajudes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − huit =