El tro de bac 'reviscola' amb el Patrimoni de la Humanitat

La Comissió de seguiment de la UNESCO recomana ampliar l'ús del tro de bac pel seu valor tradicional i cultural

Guardar

Macrodespertà València
Macrodespertà València

"Fomentar la recuperació del tradicional acte de la despertà, utilitzant de manera preferent el clàssic tro de bac". Així comença el punt dos del Decàleg Pirotècnic de les Falles. Unes recomanacions nascudes d'una comissió que, al seu torn, es va crear gràcies a la concessió de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de 2017. El document aposta per certs elements tradicionals, sense deixar de costat novetats, per a mantenir el caràcter de la festa.

Va ser ahir quan la comissió de seguiment Falles UNESCO va proposar aquest document, sobre "recomanacions i bones pràctiques pirotècniques" en Falles. En les anteriors edicions es va parlar de la música tradicional en la festa, el treball dels artistes fallers i la falla en si. Ara, es tracta de valorar i recomanar sobre la pirotècnica, que podria retornar protagonisme a un petard únic en el món, el tro de bac.

Si bé aquest petard no ha desaparegut, està molt menys present des de fa una mica més d'una dècada. Per la seua fabricació i funcionament, una nova normativa europea de 2007 va dificultar la seua comercialització; de 30 fabricants es va passar a només dos. Solucionar aqueixos problemes encaria el producte i el feia menys accessible i atractiu, malgrat el seu tradicional arrelament a les despertàs de la festa.

El problema principal a l'hora de fabricar i distribuir el tro de bac és el seu transport. Per la seua naturalesa i funcionament, un colp pot significar el seu esclat, la qual cosa, acompanyat de molts altres, pot desembocar en un gran problema. Per això, són necessaris uns permisos especials que es renoven anualment des de Delegació del Govern.

El foment d'aquest petard endèmic de la Comunitat Valenciana pot anar relacionat, a més, amb el punt 10: "Impulsar la realització d'actes pirotècnics conjunts entre institucions, comissions, agrupacions o federacions falleres per a fomentar la qualitat, espectacularitat i diversitat de les manifestacions pirotècniques, alhora que s'estableixen vincles de germanor i coordinació entre els diversos col·lectius fallers". Així, podrien establir-se llaços més enllà de les Comissions Falleres individualitzades, que pogueren optar a utilitzar el tro de bac i, potser, augmentar la seua demanda i, en conseqüència, la seua popularitat i fabricació.

Arxivat a:

Destacats