El ple aprova comunicar al tribunal de comptes i al banc d’Espanya el frau a l'EMT amb l’objectiu de recuperar els diners estafats des de l’estranger

Guardar

emt
emt

EI Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui instar al consell d'administració de l'Empresa Municipal de Transports, com a empresa pública municipal, perquè en el consell d'administració que se celebra demà, 20 de desembre, s'aprove comunicar al Tribunal de Comptes els fets esdevinguts entre el 3 i el 23 de setembre de 2019 que van resultar en un frau contra l'EMT. L'acord, aprovat amb caràcter alternatiu a dues mocions, una presentada pel Grup Municipal Popular i una altra pel Grup Municipal Ciutadans, que s'han debatut conjuntament, contempla que s'aprove comunicar estos mateixos fets al Banc d'Espanya.

La proposta alternativa, que ha prosperat amb els vots a favor dels regidors i regidores de l'equip de govern, mentre que els grups d'oposició s'han abstingut, inclou un tercer apartat en el qual es «reitera el compromís d'assumir amb caràcter vinculant el dictamen de conclusions de la Comissió de treball per a la recerca contra el frau de l'EMT». La seua aprovació ha tingut lloc després d'un debat en el qual per part del Govern del Rialto han participat la regidora Elisa Valía, presidenta de la comissió creada, i el regidor Giuseppe Grezzi.

María José Català ha acusat el govern municipal «d’estar fora de la realitat». També ha assenyalat que el Grup Municipal Socialista«manté una postura incoherent». Fernando Giner, de Ciutadans, en la moció dels quals es demanava «el cessament immediat del gerent de l'EMT i de la directora de l'Àrea de Gestió», ha afirmat que «l'EMT és ja una empresa processada». Vicente Montáñez, de VOX, ha demanat tant a l'alcalde, Joan Ribó, com a Giuseppe Grezzi «que se’n vagen ».

Per la seua part la regidora Elisa Valia ha defensat que «la nostra moció aporta raó i sentit per a no perjudicar la recuperació dels diners». Giuseppe Grezzi ha recordat que la de l'EMT «ha estat la comissió de recerca més ràpida de la història», i també que l'ocorregut «ha estat un frau contra l'EMT, per part de gent de fora que van venir per a estafar a l'empresa. Si recuperem els diners, que és el nostre objectiu, i continuarem treballant en esta direcció, tot el castell en l'aire que han construït vostès caurà. No tenim res a ocultar».

EDUCACIÓ

El Ple ha rebutjat la moció presentada per la portaveu i regidora del Grup Popular, Mª José Catalá Verdet, i la regidora Julia Climent, “en defensa de les llibertats educatives consagrades en la Constitució, en la qual defensaven que “les famílies són les primeres responsables de l'educació dels seus fills, un paper que no pot ser substituït ni condicionat per l'Estat”. De fet, han criticat l'últim projecte de llei del Partit Socialista, l'anomenada LOMLOE, per considerar que “qüestionar el primer gran pacte educatiu de la Transició en intentar limitar les llibertats educatives reconegudes en la Constitució”.

La majoria de la Corporació Municipal ha desestimat esta moció, amb el suport dels tres grups de l'oposició municipal, en la qual s'incloïen propostes com la de “garantir que les famílies trien el tipus d'educació i el centre educatiu on escolaritzar-los”; així com “defensar la xarxa de centres concertats com a garants de l'existència d'una oferta plural complementària a la xarxa pública” o “assegurar el dret a rebre l'ensenyament de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana, castellà i valencià, d'una manera equilibrada«. Igualment s'advocava per “respectar i complir l'Article 27.3 de la Constitució que obliga els poders públics a garantir el dret que assistix als pares perquè els seus fills reben la formació religiosa i moral que estiga d'acord amb les seues pròpies conviccions”.

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha dit que es presentava esta moció, després de la recent política entorn de l'elecció de centre educatiu, «per a aprofitar-se’n i treure’n rèdit polític, perquè les famílies mai han tingut major llibertat per a triar centre que ara. Acceptar esta moció donaria per fet que no acatem la Constitució». També ha acusat els proponents d’«alimentar sospites i temors».

OPERATIU NADAL

Amb un idèntic resultat a la moció anterior: vot favorable de PP, Ciutadans i VOX i contrari de l'equip de govern, no ha prosperat tampoc la moció de la regidora María José Catalá i el regidor Santiago Ballester, del Grup Municipal Popular, que incloïa una bateria de nou propostes sota l'epígraf «Operatiu extraordinari de Nadal». Es demanava que es garantisca la presència policial permanent des de l'obertura al tancament dels comerços de manera ininterrompuda, «implantant de manera urgent la unitat UCOS-Dia», així com dotar «amb mitjans suficients la unitat de Policia Local X4» o «millorar la coordinació entre la Unitat de Trànsit i la Sala de Control de Trànsit».

En l'àmbit de la neteja es reclamava «atenció especial de les brigades de neteja en els itineraris per als vianants», implantar un telèfon de queixes o la coordinació de la labor de regidories com a Comerç, Policia Local, Mobilitat Sostenible, Residus Sòlids i Serveis Socials. Igualment es demanava major presència policial «amb motiu de les grans celebracions », així com Instar a l'EMT que augmente les freqüències de pas durant l'horari comercial i festiu».

Aaron Cano, regidor de Protecció Ciutadana, ha defensat l'operatiu policial per al Nadal. «Hi haurà centenars de policies al carrer», ha ressaltat la coordinació policial i ha recordat que l'anterior govern no va convocar cap oposició des de l'any 2009».

Destacats