25n
25N
25N

El Tribunal de les Aigües, un dels protagonistes de la 2ª Setmana de l'Agricultura

L’inici de la 2ª Setmana de l’Agricultura ha sigut tot un èxit, les activitats estan programades fins al dijous 28

El Tribunal de les Aigües, un dels protagonistes de la 2ª Setmana de l'Agricultura

El primer cap de setmana de la 2ªSetmana de l’Agricultura ha sigut tot un èxit de participació. Des del passat 15 i fins al pròxim 28 de setembre se celebra esta setmana dedicada a un dels pilars econòmics de la ciutat de Torrent, l’agricultura. Però també de la cultura. Per açò, des de l’Ajuntament s’ha programat un sense fi d’activitats per a estos quasi deu dies. En la segona edició la protagonista, al costat del paper de la dona en l’agricultura, és l’aigua. “Ens vam adonar que la problemàtica de l’aigua ocupava titulars, calia prendre la iniciativa per a conscienciar a la gent sobre l’escassetat d’este ben. Així que la programació d’esta edició naix d’ací. Hem cobert tots els aspectes, el lúdic, patrimonial, cultural…, explicava Alfred Costa, regidor de Cultura, en la presentació de la II Setmana de l’Agricultura de Torrent.

Este passat cap de setmana van començar les activitats amb l’exposició “El patrimoni hidràulic, natural i etnogràfic a Torrent”. La mostra està exposada en el Museu Comarcal de l’Horta Sud i en ella es pot observar la riquesa dels pous del municipi com són el reg mil·lenari, el transvasament Xúquer-Túria que compleix 20 anys i el Tribunal de les Aigües. Cal dir que a esta exposició se sumisca una col·lecció d’obres paisatgístiques de l’associació Torrent Pinta. A la inauguració va acudir l’alcalde de Torrent, Jesús Ros, així com el regidor de cultura, Alfred Costa. “En esta setmana de l’Agricultura, les protagonistes són les persones, és a dir, Torrent no seria la gran ciutat que és ara si en el passat no haguera basat el seu creixement i l’economia en l’agricultura, un treball portat avance per tots els llauradors i llauradores de la ciutat” assenyalava el primer edil de la ciutat. Les activitats del cap de setmana es van completar amb l’obra de teatre “El conjur de la pluja” en la qual es va explicar als més xicotets la màgia de l’aigua i la importància del respecte a la natura.

L’escriptor Blasco Ibáñez va ser homenatjat diumenge passat amb una activitat organitzada per Som Art, Som Horta amb una dramatització i recital de les seues obres en l’activitat “150 anys de literatura i agri-cultura”. I ahir dilluns es va celebrar la conferència “Regue mil·lenari, el patrimoni hidràulic” de Rafael Jordà i Salvador Ciscar.

Demà dimecres serà un dels plats forts de la setmana amb la mostra del Tribunal de les Aigües en el Museu Comarcal de l’Horta Sud. En ella es podrà conéixer de prop esta justícia basada en els principis d’oralitat, concentració, rapidesa i economia. Este tribunal està documentat des del segle XIII on els agricultors i regents es regien per antigues ordenances des del temps de l’Al Andalus.

Per al que queda de setmana està programat que dijous que ve 21 la dona coixa el protagonisme amb “Dones i agri-cultura”, “Elles, les abelles” amb una xarrada a càrrec de Carles Galletero, director del Museu Valencià de la Mel de Montroi.

Un altre dia significatiu serà el pròxim 22 quan es presente el llibre “Els Xiques de Torrent”. Regs i modernitzacions XX aniversari del Trasvasament Xúquer-*Túria serà el 25 de setembre en el Museu Comarcal, les dones tornaran a agafar el protagonisme el dimecres 27 amb L’Horta, en Femení, projecció del documental Entre el dia i la nit no hi ha paret. El dijous 28 serà el torn de la poesia amb Miguel Hernández, el poeta-llaurador i l’excursió de l’Observatori Ciutadà de l’Horta: Tercera Eixida de camp a Safranar Torrent clausurarà els deu dies d’activitats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 4 =

bombers
Valencia activa