Les tres places que peatonalitzaran el centre de València

València continua avançant cap a un model de ciutat més sostenible i accessible que aposta per retornar espai al vianant

Guardar

Plaza Reina
Plaza Reina

Des de 2015, València ha avançat cap a un model de ciutat en el qual preval l'accessibilitat i la recuperació de l'espai públic per al vianant, a través de polítiques dirigides al foment de la mobilitat sostenible, però també a l'aposta per projectes de gran envergadura amb els quals s'ha aconseguit peatonalitzar places, però, sobretot, amb els quals s'aconseguirà canviar, per complet, la imatge del centre de València.

En aquest sentit, des del Govern de la Nau i, ara, des del Rialto s'està treballant a tirar avant tres projectes de remodelació que faran que el centre de la ciutat estiga pràcticament peatonalitzat: la Plaça de Bruges, la Plaça de la Reina i la Plaça de l'Ajuntament. De fet, serà amb la primera d'elles amb la qual es comence aquest canvi, a través d'una intervenció que dignificarà l'entorn de la Llotja i el Mercat Central.

A continuació, arrancarà la remodelació de la Plaça de la Reina que transformarà la seua imatge per complet, passant de ser una rotonda a un ampli espai per al vianant. Per a això, el pàrquing subterrani, tal com hui dia el coneixem, es modificarà de forma radical, i els accessos desapareixeran del centre de la Plaça de la Reina. D'aquesta manera, l'accés d'entrada es traslladara al carrer La Pau, mentre que l'eixida del pàrquing es realitzarà pel carrer del Mar, la qual cosa permetrà alliberar espai. Així mateix, les parades d'autobús i taxi també es traslladaran.

futura Plaza de la Reina Proyecto de remodelación de la plaza de la Reina

Per descomptat, com va explicar, en el seu moment, el regidor de Mobilitat Giuseppe Grezzi, "l'accessibilitat dels veïns als seus garatges, l'accés al transport públic a la plaça, la recollida de residus i l'habilitació de zones de càrrega i descàrrega estan més que garantides en la futura Plaça de la Reina. Així, mitjançant una il·luminació de baix consum, es marcarà, en terra, el recorregut permés per als vehicles".

Finalment, li arribarà el torn a la Plaça de l'Ajuntament, que al mes d'octubre començarà el procés de participació ciutadana amb l'objectiu de donar veu a la ciutadania perquè també forme part d'aquest important projecte. Això sí, tal com va informar la regidora de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa, Sandra Gómez, es respectarà l'essència de la plaça "mantenint la font, els llocs de flors i l'esplanada per a la mascletà".

En aquesta plaça, la mobilitat també canviarà per complet. I és que només podran accedir el transport públic, els vehicles de càrrega i descàrrega, d'emergència, de serveis d'hotel i residents amb places de garatge, a través d'un vial pel lateral on es troba Correus i l'Ateneu. Així, el trànsit es mantindrà pel carrer Periodista Azzati en direcció a Roger de Lauria o Marqués de Sotelo, on s'està plantejant la reducció de vials per a guanyar més espai públic.

A més, l'itinerari del carrer Sant Vicent fins a la Plaça de la Reina i fins a la Plaça de Bruges també es convertirà en una zona ciclopeatonal, encara que sempre garantint l'accés dels vehicles permesos. Un important canvi que afectarà les línies de l'EMT de la zona, però que des de l'àrea de Mobilitat estan estudiant per a oferir la millor solució i assegurar així un correcte funcionament del servei de transport públic a la ciutat.

Destacats