25n
Orgull
Orgull

Tres de cada quatre centres han hagut d'habilitar espais per a adaptar ràtios

Tres de cada quatre centres han hagut d'habilitar espais per a adaptar ràtios
21/09/2020 -

Els centres educatius valencians no tenen suficients espais per a afrontar l’ensenyament en temps de pandèmia, segons les conclusions obtingudes per CCOO PV arran d’un qüestionari enviat als col·legis des de l’òptica del professorat, del personal de neteja i del personal de menjador. En total, tres de cada quatre centres han hagut d’habilitar espais per a adaptar les ràtios.

El sindicat ha enviat un qüestionari als centres educatius amb preguntes relacionades amb l’inici del curs, per a abordar les dificultats i necessitats detectades pels mateixos centres quant a la tasca educativa, la seua organització i serveis de menjador i neteja.

Per a l’habilitació d’espais, els centres han utilitzat gimnasos, biblioteques, aules de música, d’anglés i multiusos, però també patis, laboratoris i, en algun cas, corredors. Així mateix, l’estudi de CCOO PV reflecteix que el 94,2% dels centres han vist augmentades les accions de neteja i el 88% comuniquen que s’ajusten al marcat als plans de contingència; el 55% consideren que la dotació d’EPI per al personal del centre ha sigut suficient enfront del 45% que creu que no i troba a faltar mascaretes i, en menor mesura, bates, gels hidroalcohòlics i equips de protecció. Finalment, el 65% veuen insuficient la informació sobre la Covid-19.

Des de l’òptica docent, els centres han manifestat que la presencialitat ha sigut garantida en tots els nivells d’educació primària, segon cicle d’Educació Infantil i primer cicle d’ESO, amb “algunes dificultats” especialment relacionades amb la falta d’espais.

En nivells superiors, aquesta manca d’espais i, a vegades, de personal, també han suposat casos d’excessives ràtios, especialment en grups de Batxillerat.

D’acord amb aquestes dades, en el 65% dels centres faltava dues o més persones en el centre en iniciar el curs ja que, malgrat la “important” contractació feta en les adjudicacions de l’estiu, “les adjudicacions d’inici de curs no han sigut eficients”. Especialment, no s’han cobert les incapacitats temporals i les jornades parcials.

CCOO PV ha recordat en un comunicat que al juny i juliol van demanar un reforç per a aquestes adjudicacions i també endarrerir l’inici del curs, per a donar temps a fer totes les contractacions necessàries abans del començament de les classes. Ara, amb el qüestionari, lamenta que s’ha comprovat que la seua petició era “necessària i hauria d’haver sigut atesa”.

Així mateix, segons CCOO PV, molts tutors i tutores que compten amb l’habilitació corresponent han optat per a impartir elles mateixes especialitats i molts especialistes han hagut d’assumir tutories.

El treball realitzat pel sindicat assenyala que l’esforç que està fent el professorat és “molt important” i que els centres troben a faltar protocols específics per a l’àrea d’Educació Física, així com per als Ensenyaments Artístics i Plàstics.

Des de l’òptica del servei de menjador, les contractacions de monitors per al servei de menjador s’ha produït en l’ensenyament públic però no en els centres privats, mentre que quant al personal de cuina, no hi ha hagut contractació de més treballadors malgrat que el servei sí que ha sigut ampliat pel desdoblament dels torns i l’augment de càrrega de neteja i desinfecció.

MÉS JORNADA LABORAL

D’altra banda, el sindicat s’ha mostrat preocupat perquè no s’estiguen aplicant els registres de jornada en aquest col·lectiu, de manera que estan fent-se jornades superiors a les del conveni. Així mateix, el qüestionari reflecteix que les empreses de restauració col·lectiva no han subministrat prou material per al servei de menjador com, per exemple, carros tèrmics o carretes de transport. El sindicat espera que a l’octubre, amb la incorporació de més comensals, es reforcen les plantilles.

Respecte a la neteja, les dades confirmen un augment generalitzat de les accions de neteja en tots els centres educatius, amb un important augment de contractacions, però reclama que les treballadores de neteja necessiten protocols per a saber com desenvolupar la seua tasca. La manca d’aquests protocols fa que el personal haja de dirigir-se a les direccions dels centres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 2 =