25n
25N
25N

Tres anys en negre, 12:19 la seua fi

El 29 de novembre de 2013 el govern de Fabra fonia a negre l’emissió de Canal 9. Després de mesos negociant encara no s’ha arribat a un acord per a reobrir-la

Tres anys en negre, 12:19 la seua fi

I Canal 9 es va fondre a negre. El 29 de novembre de 2013, concretament a les 12.19 minuts, la Comunitat es quedava sense la seua finestra al món després de 24 anys d’existència. RadioTelevisió Valenciana (RTVV) era desconnectada deixant així a 1960 treballadors en el carrer i a tots els valencians orfes d’informació local. A més de convertir-se en la primera televisió pública que era tancada a Espanya. L’última nit de Canal 9 va ser històrica. Molts dels treballadors es van atrinxerar per a evitar que els ‘liquidadors’ executaran l’ordre de fondre a negre la tele i apagar la veu de la ràdio. Ràdio Nou s’apagava la mitjanit del 29 i Sí Ràdio va ser l’última a morir, ja que va continuar amb l’emissió de música fins a la mitja vesprada. L’ordre del tancament va ser anunciada pel govern de Fabra el 5 de novembre d’eixe mateix any quan una sentència declarava nul l’Expedient de Regulació d’Ocupació de RTVV que havia acomiadat a 952 persones.

RTVVUn canvi de govern i tres anys després, el fet de renàixer de Canal 9 està cada dia més a prop. Com au fènix, RTVV, ha començat a ressorgir. El govern de Ximo Puig volia que el ‘encés‘ es produïra el mateix dia que es va produir l’apagada en 2013. El món de la política valenciana està d’acord en el fet que la televisió pública valenciana és necessària però no opinen el mateix sobre el fons i la forma d’engegar-la.

Des de principis d’este mateix any s’està negociant però les desavinences, sobretot en la direcció, no donen els seus fruits. El passat 14 de juliol les Corts valencianes aprovaven la llei que serveix per a posar la tele una altra vegada en marxa. Aixó sí, cinc partits (Compromís, Podem, PSOE, Ciutadans i PP) han de posar-se d’acord pel qual el procés pot allargar-se més del que molts desitgen. Malgrat els anuncis de reobertura per al 9 d’octubre o el 29 de novembre com a dates assenyalades (dia de la Comunitat i aniversari de l’apagada), encara hui no hi ha data perquè la televisió torne a parlar en valencià.
En el que sembla que ja s’està d’acord és en la llei que l’engegarà. Una RTVV plural i sostenible, més xicoteta, amb un pressupost que es mantinga entre els 50 i 100 milions d’euros, amb un finançament mixt, amb 400 treballadors com a màxim (Al tancament en 2013 hi havia més de 1600), la difusió del valencià i el suport al sector audiovisual local.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 5 =